Pernah tak anda tertanya-tanya mengapa kawan-kawan anda yang aktif bersukan selalu didampingi wanita. Mereka seakan mempunyai daya tarikan tersendiri berbanding lelaki yang malas bersenam atau bersukan.

Satu hal yang pasti mereka yang aktif bersukan kebiasaannya mempunyai bentuk fizikal yang baik dan menarik. Kemungkinan besar mereka tidak berdepan masalah perut buncit dan memiliki otot yang cukup baik di beberapa bahagian utama badan seperti dada, perut, lengan dan juga kaki.

Lelaki aktif bersenam juga cenderung memiliki mental yang lebih sihat dan stabil. Tapi adakah ini sahaja yang menyebabkan mereka memiliki daya tarikan lebih kuat berbanding lelaki lain?

IKLAN

Ini semua mungkin berkaitan dengan evolusi hubungan manusia dan biologi sendiri. Dalam satu kajian dilakukan oleh University Exeter mendapati wanita lebih tertarik dan cenderung memilih lelaki yang lebih atletik kerana ia memberikan idea bahawa lelaki tersebut mampu perlindungan.

Kajian Dapati Lelaki Aktif Bersukan Ada Daya Tarikan Lebih Kuat Berbanding Orang Lain
Cristano Ronaldo dan David Beckham antara bintang bola sepak yang cukup kacak.

Manakala dalam satu lagi kajian dilakukan di Australia oleh Griffith University mendapati ciri-ciri lelaki menarik lelaki tertumpu kepada tiga poin utama. Data yang diperolehi daripada 150 orang wanita tersebut mendapati mereka menetukan daya tarikan seorang lelaki kepada betapa gagah penampilannya, berbadan tegap dan ketinggiannya.

IKLAN

Anda mungkin beranggapan ia merupakan satu pandangan yang mungkin agak cetek namun itulah kekuatan first impression. Lelaki yang aktif bersuka sememangnya diakui mempunyai daya tarikan lebih tinggi.

Kajian Dapati Lelaki Aktif Bersukan Ada Daya Tarikan Lebih Kuat Berbanding Orang Lain

IKLAN

Selain itu terdapat juga kajian mendapati bahawa lelaki berkepala botak lebih menarik, yakin dan bersifat mendomonasi. Tidak hairanlah kenapa Dwayne Johnson atau The Rock cukup mempunyai pengaruh cukup luar biasa.

Selain aktif bersukan faktor pandai bergaya dan berfesyen juga boleh menentukan daya tarikan seorang lelaki. Jika ingin mencati item fesyen menarik untuk lelaki anda boleh dapatkan di SINI.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI