Tak dapat dinafikan kopi merupakan antara minuman paling popular di kalangan lelaki. Malah di kalangan rakan-rakan terdekat MASKULIN di pejabat juga ramai yang setiap hari tak boleh hidup tanpa kopi.

Budaya minum kopi juga kini menjadi salah satu gaya hidup moden yang menjadi satu perkara biasa. Maka tak hairanlah pelbagaian rangkaian serta jenama menjual produk berasakan kopi muncul di pasaran tempatan.

Menariknya minuman kopi ini dinikmati tidak mengikuti masa. Ada yang gemar minum di waktu pagi. Malah ada juga yang menjadikan kopi sebagai minuman yang membuatkan mereka berasa lebih segar pada waktu malam.

Kajian Dapati Minum Kopi Lebih 6 Kali Sehari Tingkatkan Risiko Sakit Jantung

Namun tahukah anda dalam kajian terbaru menunjukkan orang yang minum kopi 6 cawan atau lebih dalam sehari mempunyai risiko lebih tinggi mendapat sakit jantung?

Menerusi sebuah perkongsian di Facebook, Public Health Malaysia berkongsi sebuah posting tentang kajian yang dilakukan oleh penyelidik di University of South Australia.

Berikut merupakan perkongsian page tersebut di Facebook;

IKLAN

 

RISIKO LEBIH TINGGI

Siapa suka kopi? Admin pun suka. Pagi, petang, malam, tak sah kalau tidak minum kopi sekali dalam sehari. Pelbagai jenis kopi dihidangkan pada waktu pagi/sahur sebelum kita memulakan aktiviti harian. Pada waktu makan tengahari dengan kopi ais, minum petang dengan nescafe, makan malam dengan kopi panas, dan lewat malam dengan kopi starbucks.

Namun tahukah anda, kajian terbaru yang telah dilakukan oleh penyelidik di University of South Australia menunjukkan, meminum kopi sebanyak 6 cawan atau lebih dalam sehari boleh merosakkan kesihatan kita dengan meningkatkan risiko penyakit jantung sehingga 22%! 

Buat pertama kalinya, paras maksima telah diletakkan pada minuman kopi.

Kajian Dapati Minum Kopi Lebih 6 Kali Sehari Tingkatkan Risiko Sakit Jantung

IKLAN

KESAN KOPI TERHADAP FIZIKAL

“Kopi merupakan perangsang yang paling biasa digunakan di dunia. Ianya menjadikan kita sedar, meningkatkan tenaga, dan membantu kita fokus, tetapi ramai yang selalu tanya, berapa banyakkah kopi yang dianggap sebagai terlalu banyak?” kata Prof Hypponen, penyelidik kopi berkenaan.

Kebanyakan anda akan bersetuju, jika anda meminum kopi pada kuantiti yang banyak, anda akan berasa gelisah, mudah marah, cepat terasa, dan mual. Kafien membantu badan anda bekerja dengan cepat dan kuat, namun, jika anda alami simptom di atas, ianya mungkin menunjukkan anda berada pada tahap keupayaan maksima pada hari tersebut.

“Kita juga tahu, risiko penyakit kardiovaskular meningkat dengan darah tinggi, dan salah satu punya adalah kafien yang berlebihan. Untuk menjaga kesihatan kita, kita perlu menghadkan pengambilan kofi kepada kurang daripada 6 cawan sehari. Pengambilan kurang daripada itu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular” kata Prof Hypponen.

Dianggarkan, sebanyak 3 billion cawan kopi sehari dinikmati penduduk seluruh dunia. Seperti makanan dan benda lain, kesederhanaan adalah langkah terbaik untuk kesihatan anda.

IKLAN

Sumber
1. Elina Hypponen, Ang Zhou. A cup of Joe and you’re good to go (Under 6 a day and you’re A-OK). University of South Australia. 2019.
2. Ang Zhou, Elina Hypponen. Long-term coffee consumption, caffiene metabolism genetics, and risk of cardiovascular disease: a prospective analysis of up to 347,077 individuals and 8368 cases. The Americal Journal of Clinical Nutrition. 2019. 109(3). pg 509-16. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy297


 

BACA: Angin Banyak Dalam Badan, Ini Tip Untuk ‘Buang Angin’ Selepas Berbuka

Kepada ‘kaki kopi’ sekalian, berjaga-jagalah dan sentiasa monitor keadaan kesihatan anda dari semasa ke semasa.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI