Pengorbanan jasa dan segala yang dicurahkan oleh ibu bapa kepada kita tak akan mampu kita balas sampai bila-bila.

Disebabkan itulah di sisi agama juga kita DIWAJIBKAN menghormati orang tua, memuliakan mereka dan menjaga mereka di saat susah ataupun senang.

Seringkali kita lalai sebagai seorang yang kononnya terlalu sibuk dengan kerjaya dan keluarga sendiri sehingga mengabaikan mereka. Ibu bapa sebenarnya tidak meminta lebih hanya sekadar mahu diberikan sedikit perhatian dan anak-anak bertanya khabar.

Sejak kecil kita ditatang bagai minyak yang penuh. Keselamatan dan kegembiraan kita sentiasa menjadi keutamaan mereka sehinggalah kita meningkat dewasa.

Satu posting yang dikongsi oleh seorang doktor bernama Khairul Faizie tentang perkara ini di Facebook telah mendapat perhatian ramai. Beliau yang sering melontarkan buah fikiran di Facebook mengulas tentang kadangkala betapa kita leka akan tanggungjawab kita kepada ibu bapa.

Posting tersebut telah mendapa reaksi yang cukup baik daripada netizen dan sekana merentap realiti yang kita semua harus sedar.

Ikuti perkongsian tersebut di bawah:

IKLAN

POST INI PANJANG.
AKU TAK MAMPU NAK RINGKASKAN LAGI.
KALAU ADA MASA, BACALAH…..

1) Teramat biasa, seorang ibu / ayah bawa anak kecilnya / baby ke klinik…waima atas benda yang kita tengok ‘ amat remeh’…ataupun ‘ benda macam ni pun nak risau? ‘. Contohnya, baby nya keluar ruam merah sikit je..ala macam ruam panas..setompok besar duit 5 sen…Dan memang bila di periksa, ianya just normal rash.

– Macam tu lah kasih sayang ibu ayah pada anaknya. Kalau boleh, nyamuk seekor gigit pun tak dibagi. Berhingus selsema sikit pun tak mahu dan biar anak cepat sembuh( walhal body si anak perlukan masa utk sembuh & develop immunity). Kita bila dah dewasa? Mak / ayah mengadu pening sakit kepala…ada yang jawab ” alah..biasa lah tu dah tua tua”…Baik sikit, kita bagi duit ” ni duit ayah /mak beli Panadol ya”….Kita tak akan sampai ke level beria ia jaga mak /ayah kita macam mereka jaga kita dahulu…Kita tak pantau 24 jam..kita lena je tidur malam walaupun mak /ayah tengah demam di kampung.Kulit mak ayah yang dah tua kering, bersisik, dan sebab dryness rasa gatal..kita tak appreciate pun bila jumpa mereka…kita guna lagi alasan ‘ biasalah kulit orang tua’

IKLAN

TAK MAMPU BALAS JASA

2) Semalam, seorang pakcik usia 60an datang..nak periksa BP nya. Sebab dia kata bila check sendiri di rumah, BP asyik tinggi…anaknya belikan mesin BP digital. Bila aku terangkan tentang cara guna yang betul mesin BP tu, barulah pakcik tu tepuk dahi…salah cara dia gunakan mesin tu. Cara balutan kat lengan pun silap. Takda siapa ajar dia guna, katanya.

– Dah bagus lah anaknya belikan mesin BP tu utk ayahnya. Tapi anak tu tak mampu buat sebaik si ayah dahulu. Masa kita kecil dulu, ayah belikan mainan. Tanpa kita minta, ayah ajar kita cara nak main mainan tu. Ayah ajar kita cara naik basikal sampai kita pandai. Tapi pakcik tu, anaknya tak ajar dia cara guna mesin BP. Aku tak salahkan anak pakcik tu ya. Usaha dia belikan BP set tu dah bagus. Tapi kita memang tak akan dapat layan / balas jasa mak /ayah sebagaimana mereka layan kita dulu.

“TAK NAK SUSAHKAN ANAK”

3) Pagi tadi, seorang wanita lewat awal 60an datang untuk pemeriksaan kencing manis. Dah lama dia skip follow up di sebuah hospital. Alasannya sebab kalau ke hospital tu, walaupun swasta, tetap lama menunggu…at least datang pagi, baliknya mesti jam 1, atau 2 pm. Dia memikirkan menjaga 2 cucunya yang masing masing ada masuk sekolah sesi pagi, dan seorang sesi petang..So kalau dia ke hospital, takde siapa nak jaga cucunya. Wanita ni kata ‘ kesian pula nak susahkan anaknya..sebab anaknya bekerja’

– Pengorbanan ibu ni…sampai kita dah besar dan ada anak sendiri pun, dia yang jaga. Dapat cucu, di tatang cucu. Cucu dah besar, dia jaga cucu…demi anak yang mungkin sibuk urusan cari rezeki. Kita ni mampu berkorban macam tu? Mak ayah panggil balik kita bagi alasan banyak meeting nak jumpa client, tunggu hujung bulan. Mak ayah panggil balik buah rambutan dah masak kat kampung, kita kata kita & anak anak tak kisah makan buah ( padahal mak ayah nak jumpa kita dan cucu, buah rambutan tu alasan je).

IKLAN

BERIKAN YANG TERBAIK

4) Aku sendiri. Walaupun aku dah tua bangka umur 40, aku sendiri seorang doktor, bila aku tak sihat…demam batuk…mak/ ayah dengar suara di telefon,aku tak sihat…macam macam nasihat dia beri. Adakah aku tak tahu pasal kesihatan? Mereka nasihat, keep on follow up, hari hari tanya sampai aku sihat…sebab mereka sayangkan aku.

– Berapa kerap kita follow up bila mak /ayah kita sakit? Adakah kita buat yang terbaik utk mak /ayah kita bila kita belikan sesuatu produk yg kononnya bagus? Walhal produk itu boleh rosakkan buah pinggang mereka, walhal produk itu menunggang agama? Kita rasa kita dah buat yang terbaik, keluar duit ribu2 belikan produk. Tapi kita culas mengkaji & bertanya pada yang ahlinya. Kita cepat2 beli produk konon nak berbakti pada mak ayah.

——————————-

Semoga perkongsian dari Doktor Khairul Faizie yang cukup menginsafkan ini mampu memberikan manfaat kepada anda. Pada penghulu hari ini marilah sama-sama kita mendoakan kesejahteraan yang terbaik buat ibu bapa sama ada mereka masih ada atau telah pergi. Amin.

Perkongsian asal di Facebook: