Tahukah anda bahawa hormon sebenarnya merupakan sejenis bahan kimia yang dihasilkan oleh sel badan dan hormon itu terdiri daripada pelbagai fungsi.

Dalam erti kata lain, apa yang kita rasa selama ini bukanlah terjadi menerusi satu hormon sahaja sebaliknya, berikut adalah jenis hormon yang ada dalam tubuh:

1) Hormon tumbesaran (growth hormon)
2) Hormon tiroid (hormon metabolisma)
3) Hormon kortisol (hormon stres)
4) Hormon seks (testosteron/estrogen)
5) Hormon insulin (kawal gula)

Gangguan ke atas hormon

Jika berlaku gangguan hormon, hormon lain akan terganggu sama kerana sistem badan normal akan memastikan kesemua hormon itu berfungsi secara harmoni dan seimbang.

Bagaimana untuk mengenalpasti masalah ini? Berikut adalah petanda umum yang orang ramai harus tahu sebagai panduan:

1) Kenaikan berat badan yang mendadak atau susah kurangkan berat badan.
2) Lemah lesu sentiasa. Tenaga yang berkurangan.
3) Susah tidur dan tidur tak lena.
4) Masalah kulit seperti jerawat, jeragat dan perubahan kulit (kehitaman, tebal).
5) Masalah pencernaan seperti perut gas dan kembung. Perubahan najis seperti sembelit atau cirit birit mungkin berlaku
6) Masalah mood tidak stabil, kemurungan dan kerisauan juga kerap berlaku.

IKLAN

BACA: NAK KEKAL HENSEM? LELAKI HARUS SELESAIKAN 7 MASALAH INI DAHULU

Apa yang harus dijaga?

1. Gula

Gula meningkatkan hormon insulin. Rintangan kerana berlebihan insulin menyebabkan gangguan kepada pelbagai fungsi hormon lain. Gula juga meningkatkan keradangan dan stres dalaman yang mengganggu kestabilan hormon.

Solusi: Elakkan gula proses. Jerawat disebabkan hormon juga boleh berkurang dengan pengawalan gula.

2. Tidur jaga

Kitaran tidur jaga merupakan “Master hormone” yang mengawal segala waktu aktiviti hormon dalam badan.

IKLAN

Solusi: Tidur lepas Isyak dalam keadaan sejuk, senyap dan gelap. Waktu pagi perlu diisi dengan aktiviti seperti berjemur tengah matahari, bersenam dan makan pagi yang sihat bagi menjaga keseimbangan hormon.

3. Toksin persekitaran

Logam berat, bahan kimia di dalam kebanyakan sabun, wangian, kosmetik digelar sebagai Kimia Penggangu Hormon (EDC). Ia merupakan XENOESTROGEN yang mengganggu hormon estrogen badan seterusnya semua hormon lain. Hormon kejantanan testosterone akan berkurang kerana xenoestrogen yang meningkat. Badan jadi lemah. Perut jadi buncit dan prostat lelaki boleh jadi bengkak. Xenoestrogen juga dikaitkan dengan risiko KANSER.

Solusi: Cari pengganti alternatif organik bagi yang mampu. Elakkan penggunaan bahan kimia terutamanya dalam makanan dan penjagaan badan.

IKLAN

4. Kesihatan usus

Usus yang sihat amat penting untuk keseimbangan hormon. Estrogen dihasilkan dan dikawal penghasilannya oleh kuman usus. 90% serotonin yang penting untuk penghasilan “master hormone” iaitu melatonin terletak di lapisan sistem pencernaan. Kerosakan sistem pencernaan juga dikaitkan masalah autoimmune yang berpotensi mengganggu pelbagai kelenjar hormon seperti tiroid, pankreas, adrenal dan sebagainya.

Solusi: Kurangkan makan. Kerapkan berpuasa. Percayalah anda tidak akan mati dengan makan sekali dua sahaja sehari malah hormon jadi lebih stabil insha’Allah.

5. Stres

Stres meningkatkan hormon kortisol (steroid) badan. Akhirnya, kortisol (steroid) kurang dihasilkan. Ini menyebabkan gangguan hormon lain dan juga keradangan seluruh badan. Badan jadi penat. Sakit-sakit dan segala jenis keradangan dan alahan boleh muncul. Stres juga merupakan antara risiko terbesar pencetus KANSER.

Solusi: Dekatkan diri dengan Allah. Elakkan terjerumus ke dalam aura dan persekitaran negatif. Kegembiraan sementara mungkin menyebabkan kita stres sepanjang masa kemudiannya. Mulakan dengan azam yang lebih kuat.

Sumber : Hafiz Sulaiman

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI