kalau carseat bersihkan segera
Foto: prostooleh - www.freepik.com

Cuba anda fikir berapa lamakah masa anda habiskan berada di dalam kereta. Mesti agak lama juga, bukan? Kalau bekerja dari rumah itu lain pula halnya. Tapi kebiasannya ramai yang berulang-alik ke tempat kerja. Kita juga banyak menggunakan kereta untuk ke pelbagai destinasi lalu menjadikannya sebagai lokasi yang banyak kita luangkan masa. Tapi sejauh mana anda jaga kebersihan tempat duduk kereta atau carseat?

Apatah lagi jika kereta anda sudah berusia 5 tahun ke atas. Tahukah anda bahawa kajian pernah dilakukan dan mendapati ia lebih kotor daripada tandas?

Malah banyak kotoran dan kuman yang didapati di atas carseat tidak jauh bezanya dengan apa yang ada di dalam tandas.

Kalau Tahu Wujudnya Bakteria Ini, Pasti Rasa Nak Bersihkan Carseat Segera
Foto: senivpetro – www.freepik.com

Ini kemungkinan besar berlaku apabila kondisi di dalam kereta tidak dibersihkan dengan baik terutamanya di bahagian tempat duduk. Apabila tidak dijaga dengan baik pelbagai jenis kuman boleh muncul dan hidup dengan bebdas di dalam kereta.

Kalau tahu beberapa jenis kuman di bawah boleh wujud dalam kereta pasti anda nak pergi basuh kereta sekarang.

IKLAN

E.COLI

Bayangkan tisu yang anda pernah gunakan untuk lap hidung ketika memandu dan ditinggalkan di dalam kereta. Ini membuatkan ada kemungkinan bakteria E.coli diindahkan ke atas tempat duduk.

Dan seperti mana yang kitatahu bakteria ini boleh menyebabkan cirit-birit dan juga kegagalan buah pinggang berfungsi dalam kes yang lebih serius.

BACILLUS CEREUS

Ada sesetengah orang suka mengangkat kaki di atas belakang atau di atas tempat duduk. Kemungkinan sebelum itu anda berkaki ayam di luar dan membawa masuk kotoran tanah lalu terjatuh ke bahagian letak minuman.

IKLAN

Malang menimpa apabila kotoran itu mengandungi bakteria bacillus cereus yang boleh menyebabkan keracunan makanan. Selain itu binatang peliharaan juga ada potensi membawa masuk bakteria ini ke dalam kenderaan.

SALMONELLA

Ramai orang suka makan dalam kereta. Mungkin disebabkan ingin cepat atau jimat masa terutamanya apabila dalam perjalanan ke tempat kerja. Tapi tanpa sedar makanan lebihan yang terjatuh je dalam kereta boleh menjadi penyebab bakteria seperti salmodella untuk membiak.

Kanak-kanak serta warga emas yang mempunyai tahap sistem imunisasi rendah berdepan risiko tinggi bila terdedah kepadanya. Biasanya ia boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk.

IKLAN
Kalau Tahu Wujudnya Bakteria Ini, Pasti Rasa Nak Bersihkan Carseat Segera
Foto: prostooleh – www.freepik.com

KULAT & FUNGI

Lebihan makanan yang terjatuh di dalam kenderaan juga boleh menjadi punca pembiakan kulat dan fungi. Ini terutamanya makanan atau minuman yang basah dibiarkan terlalu lama di dalam kenderaan. Walaupun ia tidaklah membawa risiko terlalu tinggi namun ia boleh beri kesan buruk kepada individu mempunyau alahan dan lelah.

Jadi bersihkanlah kenderaan anda terutamanya di bahagian dalam dengan kerap.

Jangan lupa untuk ikuti YouTube MASKULIN untuk kandungan video yang menarik tentang gaya hidup trendy lelaki terkini.

https://www.youtube.com/watch?v=FOqtUg4Dlt0&t=10s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI