“Kami negatif! Kini kami semua boleh berkerja untuk lawan COVID-19 bersama!”

Itulah kata-kata semangat seorang doktor yang dikenali sebagai Celine. Mana tidaknya sekarang ni banyak kes pesakit menipu ketika datang membuat ujian. Doktor-doktor dan nurse yang merawat kebanyakan menjadi mangsa.

Baca Selanjutnya: “Berterus Terang Itu Satu Kejujuran” Dr Ahamd Samhan

Menurut doktor berusia 28 tahun ini, selain daripada duduk di rumah, di sini ada beberapa cara lain orang ramai boleh membantu…

“Semua Adalah Hero Jika Tahu Peranan Masing-masing” Doktor Ini Minta Orang Ramai Ringankan Beban Doktor Yang Lain

“Bagi mereka yang mengambil ubat-ubatan, sila taat dengan mengambil ubat tepat pada masanya. Terutamanya yang menghidapi asma, antihypertensive dan insulin.

“Elakkan datang dan di masukan ke hospital hanya kerana anda tidak mengambil ubat. Kerana ini akan benar-benar membantu kami dalam menagani masalah ini.

IKLAN

“Jangan merayau-rayu ketika di jalan raya. Kurangkan kemalangan kerana ia akan mengurangkan sedikit kes kecemasan.” Tulisnya di Facebook.

Dalam masa yang sama, doktor ini juga menasihati dan meminta ibu bapa untuk memasak masakan yang sihat dan berkhasiat untuk mengelakan ahli keluarga keracunan makanan.

Malah, dirinya turut meminta perokok jangan merokok di hadapan anak-anak kecil. Kerana ketika ini saluran penafasan mereka sangat sensitif dan dirinya mengaku masih menerima kes kanak-kanak yang mengalami masalah pernafasan dalam masalah (dan kebanyakannya berkaitan dengan merokok) sehingga kini.

IKLAN

“Semua Adalah Hero Jika Tahu Peranan Masing-masing” Doktor Ini Minta Orang Ramai Ringankan Beban Doktor Yang Lain

“Malah, sekarang ini bukanlah masanya untuk meraikan perayaan. Makan dengan sederhana kerana kami tidak mahu menerima mana-mana pesakit yang menhidapi hiperglikemia atau muntah kerana terlalu berlebihan

“Bagi mereka yang mengalami penyakit jantung dan buah pinggang, sila disiplin diri. Jangan terlebih minum air hingga terpaksa datang kepada kami kerana air dah overload.

IKLAN

“Saya tahu ini pelik, tetapi tolong kawal perasaan amarah anda terhadap anak-anak, kami tidak mahu menerima apa-apa kes penderaan buat masa ini.

“Yang terakhir, jika anda ada temu janji di klinik (yang tidak serius seperti cek perkembangan anak contohnya) lebih baik anda telefon klinik atau hospital tersebut untuk tunda Tarikh check up tersebut kerana keadaan ini pasti dapat membantu kami semua.” Rayunya lagi.

Doktor ini juga berkata kepada MASKULIN, dia berharap agar kurangkan segala aktiviti melawat pesakit di hospital supaya kita semua boleh fokus memerangi COVID-19.

Malah dia turut memberitahu orang ramai juga adalah HERO jika mereka tahu peranan masing-masing dengan baik.

Sumber: Facebook Celine’s World
Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI