Foto: BERNAMA

Majlis kemuncak sambutan Hari Wartawan Nasional (Hawana) 2022 teah menyaksikan Kumpulan Karangkraf (Karangkraf) telah dipilih sebagai penerima Anugerah Hawana 2022.

Majlis yang diadakan dengan cukup gemilang tersebut berlangsung di negeri bersejarah, Melaka. Selepas kira-kira dua tahun tidak dapat dilangsungkan, Hawana 2022 dilihat sebagai cukup signifkans dalam dunia kewartawanan.

Karangkraf yang kini berusia lebih 40 tahun membawa pulang trofi kemenangan serta wabg tunai RM10,000. Majlis penyampaian telah disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan anugerah itu kepada Pengerusi Kumpulan Karangkraf Datuk Dr Hussamuddin Yaacub.

Antara kriteria untuk dipilih sebagai penerima anugerah itu adalah berdaftar dan menunjukkan hasil kerja cemerlang, kupasan isu yang mendalam, berkualiti serta berimpak pada tahun yang dinilai.

Karangkraf Terima Anugerah Hari Wartawan Nasional 2022

Selain berdaftar, ia juga mengamalkan tatakelola serta nilai kewartawanan yang baik, selain menyumbang kepada pembangunan industri kewartawanan dan media di negara ini, manakala hasil karya terlibat harus menyumbang kepada pembangunan insan, keamanan dan kesejahteraan sejagat.

IKLAN

Sejarah melihat bagaimana Karangkraf membuat kemunculan pertamanya pada tahun 1978 hadir dengan Mingguan Kanak-kanak dan pada 1990, dan organisasi itu kemudiannya melebarkan skop perniagaan dengan penerbitan beberapa genre buku menerusi Alaf 21 dan Karya Bestari.

Manakala pada tahun 2006, Karangkraf melahirkan pula akhbar kompak wilayah, Sinar Harian yang kemudiannya mencatat sejarah sebagai akhbar paling cepat berkembang di Malaysia.

Kini kumpulan media itu berdiri gah dalam industri dengan 13 keluaran majalah, penerbitan novel, percetakan, saluran media Internet dan pemberitaan akhbar.

IKLAN

Pada 2015, kumpulan itu memperkenalkan program Malaysia Ngaji disusuli Kempen World #QuranHour pada 2016 serta beberapa siri rantaian seperti Malaysia #QuranHour, Merdeka #QuranHour dan World #QuranConvention yang secara kumulatifnya merekodkan 2.475 bilion penyertaan.

Pada Februari 2021, inisiatif agresif membanteras rasuah diperkenalkan kumpulan itu menerusi #RasuahBusters membabitkan gabungan media, individu, pertubuhan serta syarikat swasta dengan kolaborasinya kini melibatkan 550 rakan strategik.

Anugerah Hawana 2022 bertujuan mengiktiraf dan sebagai penghormatan kepada wartawan profesional, individu atau organisasi yang memberi sumbangan besar bukan sahaja dalam bidang kewartawanan tetapi dalam membentuk minda rakyat menerusi karya-karya dihasilkan.
Tarikh 29 Mei diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional sempena penerbitan pertama akhbar di Malaysia iaitu Utusan Melayu pada 29 Mei 1939, yang menjadi platform pertama media di Malaysia.

IKLAN

Kali pertama Hawana diadakan adalah pada 11 April 2018 di Pusat Pameran dan Konvensyen Matrade Kuala Lumpur. Sambutan julung kali bertemakan ‘Membela Bangsa, Membina Negara’ itu dihadiri kira-kira 1,000 pengamal media dari seluruh negara.

Pada 30 November 2021, kerajaan bersetuju mengekalkan tarikh 29 Mei setiap tahun sebagai Hari Wartawan Nasional. Tahniah MASKULIN ucapkan kepada Kumpulan Karangkraf!

Sumber: BERNAMA, Sinar Harian

https://www.youtube.com/watch?v=6b3SbbzmxxE&t=15s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI