Buat penggemar karya seni lukisan nama Van Gogh pastinya sudah tidak asing lagi bagi anda. Barisan karya lukisannya menjadi seni moden yang cukup terbilang dan dikagumi ramai.

Tidak semua orang berpeluang untuk menyaksikan sendiri lukisan atau karya Van Gogh di luar negara. Tapi sekarang tidak lagi dengan pengenalan pameran seni digital 360 darjah dikenali ‘Van Gogh: The Immersive Experience’.

Pameran ini sebenarnya telah dianjurkan dengan cukup berjaya di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat dengan pengunjung merasai seni digital bersifat cukup imersif.

Terbaru, ‘Van Gogh: The Immersive Experience’ turut dianjurkan di negara jira, Singapura bermula 1 Mac 2023 yang lalu.

Ia merupakan pameran debut seumpamanya di Asia Tenggara buat tahun 2023 dengan pembukaannya di Resorts World Sentosa (RWS), B1 Forum. Pengalaman seni digital yang sangat menarik dan menakjubkan ini diterajui oleh H&B dengan kerjasama Exhibition Hub, Fever, dan RWS.

Karya Seni Bersejarah Van Gogh Kini Tampil Dalam Bentuk Seni Digital

H&B, sebuah syarikat aktivasi dan penglibatan generasi baru yang sebelum ini membawa ‘Dale Chihuly: Kaca Bunga’ ke Singapura semasa wabak COVID-19, telah bekerjasama dengan Exhibition Hub, Fever, serta destinasi rekreasi gaya hidup mewah, RWS, untuk membawa pengalaman imersif Van Gogh yang sangat dinantikan ke Singapura.

IKLAN

“Salah satu impian H&B adalah untuk berkongsi keindahan seni dalam pelbagai bentuk dengan Singapura, dari patung dan lukisan, hingga pengalaman seni digital yang imersif,” jelas Ketua Pegawai Eksekutif H&B, Michael Lee.

“Kami sangat gembira untuk menganjurkan pameran unik ini dengan kerjasama Resorts World Sentosa, Exhibition Hub dan Fever, dan untuk membuat debut Van Gogh: Pengalaman Imersif di destinasi rekreasi gaya hidup premium di Asia Tenggara, Singapura.”

KEMUNCAK UTAMA

Salah satu kemuncak utama pameran ini ialah kawasan projeksi pusat yang luas di mana projeksi digital menjadi paling menonjol, mencipta satu ruang yang menakjubkan di mana pengunjung boleh duduk dan mengalami keajaiban seniman Belanda tersebut dari setiap sudut.

Karya Seni Bersejarah Van Gogh Kini Tampil Dalam Bentuk Seni Digital

IKLAN

Menurut Naib Presiden Gaya Hidup RWS, Scott Peterson, “Meletakkan tetamu pada keutamaan perniagaan, kami sedang memulakan pembaharuan tawaran pelancongan kami untuk meningkatkan daya tarikan destinasi RWS, sekali gus mengambil kesempatan ke atas permintaan tinggi pasca pandemik.

‘Van Gogh: The Immersive Experience’ telah menawan tetamu di seluruh dunia dengan teknologi terkini dalam pengalaman seni-imersif.

Karya Seni Bersejarah Van Gogh Kini Tampil Dalam Bentuk Seni Digital

“Kami gembira untuk memperkenalkan pameran yang menarik sebegini dengan rakan kongsi kami di rantau ini, dan juga membawa pengalaman interaktif yang terkenal kepada tetamu kami di Singapura dan dari seluruh dunia”.

IKLAN

SENI KUNO

Pameran edisi Singapura ini turut mempersembahkan seni kuno pembuatan stempel kayu Jepun menjadi terkenal di Perancis pada tahun 1880-an, di mana Van Gogh melihat impak yang diberikan oleh bentuk seni oriental ini terhadap seni barat.

Memiliki minat yang tinggi dalam gerakan Japonisme, ia mempengaruhi gaya seni lukisan Van Gogh, mencipta karya-karya agung seperti ‘Geisha’.

Karya Seni Bersejarah Van Gogh Kini Tampil Dalam Bentuk Seni Digital

Sebagai penghormatan kepada budaya Jepun, turut dipamerkan adalah upacara teh matcha yang asli, di mana tetamu dapat menikmati rasa matcha segar selesai tamat upacara tersebut.

‘Van Gogh: The Immersive Experience’ kini dibuka kepada orang awam bermula dari 1 Mac 2023. Dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman sesawang vangoghexpo.com/singapore/.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI