Berapa ramai suami yang masih amalkan cium isteri setiap pagi? Masa mula-mula berkahwin, rasanya ramai yang mengamalkan. Namun lama-kelamaan amalan cium isteri semakin dilupakan.

Tahukah suami, sebenarnya banyak efek positif yang anda boleh dapat bila amalkan cium isteri setiap pagi. Menurut ahli perubatan, bercium itu baik untuk kesihatan.

Selain membantu untuk mengurangkan berat badan, ini antara kebaikan cium isteri setiap pagi. Kalau dah lama anda tak cium isteri, jom mulakan balik kemesraan tersebut.

Kata Pakar, Suami Yang Nak Kurangkan Berat Badan Kena Selalu Cium Isteri Setiap Pagi!

1. Bercium dalam waktu yang lama boleh membantu sistem pengaliran darah kita. Ketika bercium, degup jantung semakin cepat hingga boleh mencapai 110 kali degupan jantung dalam seminit.

IKLAN

2. Setelah bercium, paru-paru akan bekerja lebih keras. Jika dibanding dalam keadaan normal, tarikan nafas setelah bercium adalah kira-kira 60 tarikan nafas seminit (nafas normal hanya 20 kali tarikan nafas seminit). Maka bercium adalah baik untuk mencegah penyakit lemah paru-paru.

3. Sesetengah doktor gigi percaya bahawa bercium dapat mencegah daripada gigi mudah berlubang. Ciuman akan membuatkan rembesan air liur berlaku yang mana ia boleh meneutralkan cecair berasid yang menyebabkan kerosakan gigi.

4. Proses ciuman yang berlaku lebih daripada tiga minit membantu seseorang daripada tekanan hidup atau stres. Bercium dalam jangka waktu yang lama boleh menyahkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan atau stres.

5. Pasangan yang mengamalkan tabiat bercium ketika berpisah hendak pergi kerja setiap pagi contohnya, dikatakan mampu memberikan lebihan masa hidup lima tahun lebih lama daripada pasangan yang tidak melakukan rutin bercium.

IKLAN

6. Ciuman mampu memberikan keyakinan diri dan rasa dihargai. Ciuman akan membuatkan seseorang rasa dihargai dan memberikan ketenangan diri kepada pencium.

Kata Pakar, Suami Yang Nak Kurangkan Berat Badan Kena Selalu Cium Isteri Setiap Pagi!

IKLAN

7. Ciuman dapat membakar 2-3 kalori seminit, selain meningkatkan metabolisme. Malah ada yang mendakwa, ciuman yang dilakukan dengan penuh nikmat sebanyak tiga kali sehari (sekurang-kurangnya 20 saat setiap kali bercium) boleh membantu mengurangkan berat badan.

8. Ciuman dapat menghilangkan kepenatan dan ketegangan dalam badan. Ciuman yang dilakukan dengan penuh perasaan mampu menghilangkan ketegangan, menghilangkan tenaga negatif, membangkitkan rasa sihat dan mengurangkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan.

9. Aktiviti bercium memerlukan otot dan saraf di bahagian muka melakukan beberapa gerakan. Dikatakan tidak kurang 30 otot wajah akan bergerak-gerak dan ini boleh mencegah otot pipi daripada menjadi kendur. Otot pipi yang menegang semasa ciuman ghairah dilakukan dikatakan mampu membantu kulit menjadi lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

10. Bercium adalah sangat baik untuk jantung kerana ia menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

11. Mereka yang sering berciuman didapati jarang menghadapi masalah-masalah perut.

12. Semasa bercium, antibiotik akan dirembeskan keluar melalui air liur. Air liur ini dikatakan bertindak sebagai anestetik yang membantu mengurangkan kesakitan pada tubuh.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI