Tanyalah mana-mana lelaki, menjaga baju berwarna putih adalah satu perkara yang memang sangat mencabar. Dengan gaya hidup aktif serta badan yang mudah berpeluh memang amat sukar untuk memastikan t-shirt putih terus kekal bersih.

Begitu juga untuk mencucinya. Jika dicuci dengan cara biasa memang kotoran degil akan sukar dihapuskan. Sampai satu tahap ramai di atara kita hanya berserah dan terima seadanya baju yang masih terpalit pelbagai tompokan kotoran.

Namun jika anda megikuti cara dan teknik cucian yang MASKULIN kongsi di bawah nescaya baju putih anda kembali bersinar seperti baru dibeli dari butik kegemaran anda. Jom ikuti perkongsian MASKULIN ini.

ASINGKAN BAJU

Ini perkara paling basic dalam melakukan cucian pakaian. Jika anda sayagkan baju putih sila asingkan dengan pakaian berwarna yang lain. Ingat pakaian yang walaupun warnanya tiak terang boleh menjejaskan ‘kesucian’ baju putih anda. Cuci baju putih secara berasingan.

PENGGUNAAN SABUN CUCIAN

IKLAN

Ramai orang melakukan kesilapan dengan beranggapan bahawa lebih banyak sabun digunakan maka cucian akan jadi makin sempurna. Namun tahunkan anda penggunaan detergen berlebihan boleh menyebabkan banyak kotoran melekat. Ini kerana bahannya boleh bertindak bagaikan magnet menarik ktoran.

CECAIR ISTIMEWA

Orang dulu-dulu menggunakan nila untuk memutihkan pakaian. Ia sebenarnya tidaklah memutihkan pakaian tetapi pengaruh warna nila yang biru itu memberikan penampilannya nampak lebih putih. Terutamanya pakaian putih yang telah kekuningan, penggunaan nila memang memberikan kesan yang baik.

IKLAN

MESIN PENGERING

Tidak salah menggunakan mesin penegering namun pastikan anda tidak menggunakannya pada tetapan terlalu panas. Suhu yang panas boleh menyebabkan pakaian putih menjadi kekuningan. Atau anda boleh pastikan untuk keluarkan pakaian sebelum ia betul-betul kering dari mesin.

PELUNTUR

IKLAN

Ingat gunakan peluntur pakaian hanya pada pakaian yang diperbuat daripada kain kapas. Penggunaan peluntur pada kebanyakan material kain putih boleh menybabkan ia bertukar menjadi kekuningan atau kelabu.

JUS LEMON

Jus lemon merupakan ejen peluntur semula jadi yang boleh memberikan kesan baik untuk cucian pakaian putih. Ambil air suam dan campurkan bersama setengah cawan jus lemon untuk melakukan rendaman pakaian. Rendam selama semalaman dan lakukan cucian pada keesokan hari.

PENCUCI PINGGAN

Percaya atau tidak sesetengah cecair pencuci pinggan boleh mengembalikan pakaian putih anda kembali putih bersinar. Ia boleh digunakan untuk melakukan cucian baju, stoking atau boxer. Tambahkan satu atau dua sudu cecair pencuci ini ke dalam rendaman air.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI