Selepas sebulan berpuasa, kita menyambut hari raya pada enam hari yang lalu. MASKULIN yakin anda pastinya telah menjamu selera dengan pebagai juadah hidangan yang enak-enak belaka.

Bak kata orang inilah waktunya untuk anda lari seketika daripada diet. Makanan yang berlemak dan tinggi kadar gula kebiasaannya menjadi juadah utama.

Jika anda betuk-betul tak ambil kisah dan layankan sahaja selera pastinya jumlah makanan yang banyak telah diambil.

Cuba timbang berat badan dan lihat kondisi perut. Adakah berubah? Jangan risau kerana anda boleh kembalikan bentuk perut yang cantik dengan melakukan 5 senaman plank yang cukup efektif ini.

ROLLING PLANK

Kembalikan Bentuk Six-Pack Selepas Raya Dengan 5 Jenis Plank Efektif

Ini pula teknik plank yang dikenali sebagau rolling plank. Untuk lakukannya adan perlu baring telentang dengan kedua lengan terlipat di depan dada untuk menampung berat badan dan kaki tegak menapak lantai.

Paatikan perut tetap sama dan posisi kepala agar lurus sejajar dengan tulang belakang. Pindahkan berat badan anda di lengan kiri dan dorong lengan kanan ke arah belakang atas.

Kini posisi kamu seharusnya menjadi plank secara mengiring. Segera kembali ke posisi awal dan ulang langkah kedua untuk sisi sebaliknya. Selesaikan satu kali sesi gerakan plank ini dengan 10 ke 12 putaran, dengan bergantian sisi.

IKLAN

BACA: 10 Manfaat Besar Melakukan Senaman Sit-Up Selain Dapatkan Perut Six-Pack!

OPPOSITE ARM & LEG RAISE PLANK

Kembalikan Bentuk Six-Pack Selepas Raya Dengan 5 Jenis Plank Efektif

Berlutut di lantai dengan kedua tangan menekuk tepat sejajar di bawah bahu. Kemudian angkat lutut hingga anda menampung seluruh berat badan hanya pada bahaguan jari-jari kaki dan siku yang menekuk. Tahan tubuh anda dalam garis lurus dari atas kepala ke tumit.

Angkat kaki kanan dengan lutut diregangkan sampai kaki setinggi pinggul. Di saat yang kedudukan sejajar, hulurkan tangan kiri secara lurus ke dapan di atas bahu.

IKLAN

Tahan posisi ini beberapa detik. Kembali ke posisi awal. Ulangi untuk sisi sebaliknya — angkat kaki kiri, ulurkan tangan kanan. Lakukan sebanyak 8 ke 10 kali dengan sisi berbeza.

TWIST PLANK

Kembalikan Bentuk Six-Pack Selepas Raya Dengan 5 Jenis Plank Efektif

Mulakan plank ini dengan lengan terentang lurus sejajar di bawah bahu, tulang belakang dan kepala juga lurus sejajar. Stabilkan badan dan otot perut, lompatkan kaki kanan ke sisi luar tubuh sambil menjaga pinggul dan bahu tak beralih di tempatnya.

Cepat-cepat kembalikan kaki kanan ke posisi awal sambil melompatkan kaki kiri ke sisi luar tubuh. Teruskan dengan kaki yang sebelah lagi. Teknik plank ini juga dipercayai mampu menghilangkan lemak di perut.

IKLAN

PLANK OUT

Kembalikan Bentuk Six-Pack Selepas Raya Dengan 5 Jenis Plank Efektif

Gerakan ini dikenli sebagai plank out dan ia boleh menjadi ‘senjata’ untuk mengecilkan perut boroi anda. Caranya mudah sahaja, berdiri dengan kaki selebar pinggul. Bongkokkan badan hingga kedua tapak tangan menyentuh lantai.

Tanpa menggerakkan kaki dorong kedua-dua belah tangan ke depan menggunakan bantuan otot perut. Terus ulurkan kedua tangan ke depan hingga terentang menjadi posisi plank memanjang. Selepas itu seret tangan ke belakang menuju ke jari kaki hingga kembali ke posisi awal, sambil menjaga otot perut tetap kencang. Anda boleh ulang di antara 8 ke 10 kali untuk satu sesi.

SINGLE ARM PRANK

Kembalikan Bentuk Six-Pack Selepas Raya Dengan 5 Jenis Plank Efektif

Berlutut di lantai dengan kedua tangan menekuk tepat sejajar di bawah bahu. Angkat lutut sampai anda dengan menopang seluruh berat badan hanya di jari-jari kaki dan siku yang menekuk. Tahan badan anda dalam garis lurus dari atas kepala ke tumit.

Kemudian perlahan-lahan angkat lengan kanan dan hulurkan ke depan. Pastikan juga posisi punggung tetap mendatar. Sila bertahan selama beberapa saat dan kembali ke posisi awal. Ulangi untuk sisi sebelah lagi. Anda boleh ulang 8 ke 10 kali dengan bergantian sisi.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI