Buat tahu kedua berturut-turut, Liga Perdana Inggeris melancarkan kempen ‘Boot Out Piracy’ di Malaysia bagi meningkatkan kesedaran tentang bahaya menonton kandungan cetak rompak.

Kempen ini turut menyedarkan risiko jika menonton perlawanan Liga Perdana Inggeris melalui penstriman haram dengan bahaya malware dan ransomeware yang meningkatkan risiko kecurian data dan penipuan.

Kempen ini dilancarkan di seluruh platform digital, dengan kandungan yang memaparkan sebahagian daripada pemain terbaik seperti Marcus Rashford, Mohamed Salah dan Son Heung-Min. Selain di Malaysia, kempen ‘Boot Out Piracy’ ini turut diadakan di Hong Kong, Indonesia dan buat pertama kalinya di Singapura.

BERIKAN KESEDARAN AKAN BAHAYA

Menurut Pengarah Bahagian Perkhidmatan Perundangan Liga Perdana Inggeris, Kevin Plumb, “Kami melancarkan kempen ‘Boot Out Piracy’ kali kedua berturut-turut di Malaysia bagi membina kesedaran mengenai risiko menonton perlawanan Liga Perdana Inggeris melalui saluran penstriman haram.

Kempen Banteras Penstriman Haram, ‘Boot Out Piracy’ Liga Perdana Inggeris Dilancarkan Buat Kali Kedua

“Kami tahu bahawa laman sesawang tersebut selalunya ada kandungan berbahaya dan para peminat bola sepak di Malaysia perlu sedar bahawa menonton perlawanan Liga Perdana Inggeris menerusi pengendali-pengendali ini bukan sahaja menyalahi undang-undang, tetapi turut mendatangkan risiko keselamatan dan kualiti tontonan yang buruk.

IKLAN

“Kerjasama akan dilakukan bersama rakan penyiar dan pihak berkuasa di seluruh Asia bagi melindungi peminat daripada mengakses laman sesawang cetak rompak. Salah satu daripada teras utama program anti-cetak rompak kami adalah untuk mendidik para peminat mengenai bahaya menonton kandungan cetak rompak.

Kajian menunjukkan wujud kaitan yang jelas di antara menonton kandungan cetak rompak – termasuk kandungan Liga Perdana Inggeris – dan isu keselamatan siber.

Kajian yang dijalankan oleh syarikat hak cipta intelek dan penganalisisan data, White Bullet Solutions menunjukkan bahawa hampir separuh (44%) laman sesawang cetak rompak paling popular di Malaysia untuk menonton kandungan Liga Perdana Inggeris memaparkan iklan yang dianggap berisiko, mengandungi kandungan berunsurkan penipuan, malware, lucah atau perjudian.

IKLAN

USAH DEDAHKAN DIRI DENGAN BAHAYA

Manakala jelas Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif White Bullet Solutions, Peter Szyszko berkata, “Adalah penting untuk orang ramai memahami bahawa mengunjungi laman sesawang cetak rompak atau menggunakan aplikasi cetak rompak akan meningkatkan lagi risiko untuk menjadi mangsa jenayah siber.

“Jenis-jenis malware dan ransomeware yang kami temui di dalam laman sesawang dan aplikasi cetak rompak adalah sangat serius, di mana dengan mengunjungi laman sesawang tersebut sahaja boleh mendatangkan risiko kepada semua maklumat peribadi atau kewangan pengguna.

Kempen Banteras Penstriman Haram, ‘Boot Out Piracy’ Liga Perdana Inggeris Dilancarkan Buat Kali Kedua

IKLAN

“Mesej kami kepada para pengguna adalah jelas iaitu fikir semasak-masaknya sebelum mengambil risiko besar dan mencari saluran penstriman haram.”

Kempen ‘Boot Out Piracy’ dibangunkan dengan kerjasama agensi kreatif DDB Worldwide. Di Malaysia, ianya dijayakan dengan kerjasama di antara Liga Perdana Inggeris dan rakan penyiaran tempatan, Astro.

Bagi Ketua Bahagian Sukan Astro Malaysia, Lee Choong Kay pula berkata, “Astro telah bekerjasama rapat dengan Liga Perdana Inggeris bagi membanteras cetak rompak, dan gembira kerana dapat terus bekerjasama dengan mereka dalam melancarkan kempen ‘Boot Out Piracy’ di Malaysia.

“Sebagai penyiar Rasmi Liga Perdana Inggeris di Malaysia, kami komited untuk membawakan pengalaman menonton berkualiti tinggi kesemua 380 perlawanan musim Liga Perdana Inggeris kepada semua kaki bola – yang boleh didapati secara eksklusif di Astro TV dan Astro GO, dengan perlawanan terpilih dalam 4K UHD menggunakan Ultra Box,” jelasnya lagi.

https://www.youtube.com/watch?v=I4uVqnrby1I

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI