Pada masa kini negara kita berdepan dengan krisis jerebu yang cukup teruk. Lebih menyedihkan perkara ini sudah menjadi satu perkara biasa buat kita rakyat Malaysia.

Ini kerana saban tahun pasti kita terpadak dengan lapang dada berdepan dengan pencemaran udara teruk seperti sekarang. Manusia semenangnya semakin tamak dan hilang keawarasan diri dengan kerosakan alam demi mengaut keuntungan semata.

Pembakaran hutan secara terbuka menjadi punca utama mengapa jerebu teruk seperti sekarang boleh berlaku. Mungkin sebagai marhaen kita hanya boleh menunding jari. Adakah benar begitu?

Atau sebenarnya kita boleh membantu dengan sedikit sebanyak menyokong kempen-kempen pemuliharaan alam sekitar demi kelestarian alam yang perlu kita perjuangkan.

Terbaru, jenama outdoor terkenal Timberland mengumuman komitmen mereka untuk menanam sebanyak 50 juta pokok di seluruh dunia menjelang tahun 2025.

KOMITMEN GLOBAL

Sebagai sebuah jenama yang sinonim dengan aktiviti outdoor, Timberland melihat komitmen yang diumumkan pada 5 September 2019 ini sebagai tanggungjawab sosial untuk memberi kesedaran serta memabntu memulihkan hutan yang semakin terancam.

IKLAN
Kempen Timberland ‘Nature Need Heroes’ Rancang Tanam 50 Juta Pokok
Pengarah Kreatif Global Timberland, Christopher Raeburn bersama salah seorang wira APAC, Will Pan ketika di Shanghai, China.

Langkah ini juga bukanlah pertama kali dilakukan oleh Timberland. Malah, mereka telah berjaya menanam sebanyak lebih 10 juta pokok di seluruh dunia sejak tahun 2001.

Menurut kajian terkini yang dijalankan oleh Swiss University ETC Zurich, proses penanaman semula pokok merupakan langkah proaktif paling berkesan untuk mengawal perubahan iklim.

Selain itu, penanaman semula pokok dapat membantu mengurangkan pencemaran udara yang disebabkan oleh pelbagai aktviti manusia.

IKLAN

BACA: Timberland Perkenal Kasut Teknologi Mesra Alam, ‘The Brooklyn Reboot Collection’

Kempen Timberland ‘Nature Need Heroes’ Rancang Tanam 50 Juta Pokok

Untuk menjayakan misi penanaman 50 juta pokok ini Timberland melancarkan kempen ‘Nature Needs Heroes’ yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja.

IKLAN

Kempen ini menyaksikan Timberland meraikan seramai 12 orang wira alam sekitar yang telah berusaha menjadikan alam sekitar semakin baik. Setiap seorang wira ini menggayakan gaya terkini daripada koleksi Timberland Fall 2019 dengan berlatarbelakangkan kehijauan bandar.

Kempen Timberland ‘Nature Need Heroes’ Rancang Tanam 50 Juta Pokok

Di antara aktiviti kempen yang telah dijalankan ialah bertemu orang ramai di New York dengan memberikan kesedaran alam sekitar. Di Shanghai pula, sebuah bengkel REMADE dianjurkan dengan menampilkan Pengarah Kreatif Global Timberland, Christopher Raeburn dan wira APAC, Will Pan.

Manakala di beberapa buah bandar Eropah lain seperti Paris, Milan, Berlin dan Amsterdam pelbagai acara terbuka diadakan bagi mendekati masyarakat setempat dengan menerangkan misi mereka untuk membantu memulihkan alam sekitar.

Bagi merealisasikan kempen ini juga Timberland bekerjasama dengan beberapa organisasi seperti Smalholder Farmers Alliance TREE AID dan banyak lagi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI