Biasanya rambut beruban didominasi oleh golongan berusia, namun orang muda juga tidak terlepas daripada berdepan dengan masalah rambut putih ni.

Mungkin ada yang menganggap rambut putih di usia muda disebabkan oleh keturunan ataupun penyalahgunaan produk rambut.

Kajian yang dilakukan oleh Chieh Hsu, Profesor Stem Cell dan Biologi Regeneratif dari Universiti Harvard dan Harvard Stem Cell Institute mengatakan bahawa rambut beruban bukanlah disebabkan oleh faktor tua ataupun usia, sebaliknya ia berlaku disebabkan oleh tekanan.

Saraf Simpatik Berkait Rapat Dengan Tindak Balas Tekanan

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan di Nature, Hsu dan pasukannya melaporkan bahawa proses rambut beruban ini dimulakan dengan sistem saraf simpatik. Saraf ini berperanan dalam mengatur semua proses penting di tubuh seperti kadar degupan jantung, pernafasan, mencernakan makanan dan melawan kuman penyakit.

IKLAN

Bahkan sistem saraf simpatik ini berkait rapat dengan tindak balas tekanan seseorang, sekali gus mempengaruhi rambut beruban. Namun tindak balas sistem saraf terhadap tekanan ini umumnya merupakan pilihan terakhir dan diaktifkan hanya dalam keadaan darurat ketika sistem lain terlalu lambat atau gagal.

Kena Bijak Kawal Tekanan Kalau Tak Nak Rambut Beruban Di Usia Muda
Foto: Pixabay

“Sistem ini akan menjadi sistem terakhir yang anda fikirkan. Kami tahu kalau sistem ini diaktifkan di bawah tekanan, tapi biasanya dianggap sebagai sistem darurat untuk kekebalan.

IKLAN

“Sel yang ditargetkan oleh sistem saraf simpatik ini adalah sel penghasil warna rambut di bawah folikel rambut yang disebut sel melanosit. Sel ini akan aktif ketika rambut baru tumbuh di folikel. Sel induk kemudiannya membelah dan memproduksikan sel penghasilan pigmen yang akan mewarnai batang rambut yang baru tumbuh,” ujar Hsu.

Tambah Hsu lagi, ketika stres, sistem saraf ini akan aktif dan menghasilkan bahan kimia noepinefrin yang membawa pada peningkatan pengecutan otot termasuk di jantung.

IKLAN

Berlaku Perubahan Warna Rambut

Sebagai tindak balas pada norepinefrin, sel induk melanosit ini akan mengganggu catuan pigmen di mana sel ini akan membaca isyarat yang salah untuk memberikan warna pada rambut yang baru tumbuh. Ini menyebabkan sel pewarna rambut tidak akan menghasilkan warna.

“Sel induk melanosit ini penting untuk menjaga sel penghasilan pigmen dalam folikel rambut. Jika sel ini hilang, maka rambut akan berubah menjadi kelabu,” kata Hsu.

Sumber: CNN Indonesia

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI