Bos yang jelek atau pemimpin yang disegani? Tindak-tanduk anda sebagai seorang ketua akan sentiasa diperhatikan dan dinilai oleh orang bawahan anda.

Mereka biasanya akan bercakap sesama mereka tetapi jika ada orang bawahan anda seperti kaki kipas, mungkin sekali-sekala anda akan mendengar komen tentang diri anda.

Menerusi entri ini, Maskulin ingin berkongsi 5 ciri-ciri yang boleh menentukan anda seseorang yang bersikap ‘bos-bos’ atau pemimpin yang amat dihormati :

1. Bos eksploitasi, pemimpin kembangkan

Bos akan mengeksploitasi pekerja. Dalam fikirannya, pekerja di bawah gaji dan akan bertindak mengikut arahan serta tidak boleh dibantah.

Pemimpin pula mahukan orang di bawahnya turut sama mengembangkan idea dan memberi peluang untuk setiap orang menyerlahkan kekuatan masing-masing menerusi kerja yang diberikan.

IKLAN

2. Bos menyalahkan, pemimpin ambil tanggungjawab

Bos akan menyalah pekerja dalam situasi yang kurang baik walaupun ia disebabkan faktor luar jangka atau keadaan semasa. Akibatnya, pekerja hilang mood dan bekerja dalam keadaan tidak ikhlas.

Pemimpin pula akan mengambil risiko jika menjadi seseorang yang akan bertanggungjawab ke atas masalah yang dialami pekerja. Dengan tindakan itu, pekerja secara langsung akan menjadi segan dan bermotivasi menjadi lebih baik pada masa akan datang untuk tidak menghampakan anda.

3. Bos akan suruh pergi, pemimpin ajak pergi bersama

IKLAN

Dalam sesebuah arahan, bos lebih selesa memilih duduk di zon yang tidak perlu penat atau mengotorkan diri. Kerana ada kuasa, dia hanya akan menyuruh pekerjanya sahaja yang pergi dan jika berlaku kesalahan, dia boleh memarahi pekerjanya.

Pemimpin pula akan lebih suka mengajak pekerjanya membuat sesuatu tugas itu bersama-sama. Biar pun pangkat anda lebih tinggi tetapi dengan turun padang secara santai, penghormatan terhadap anda akan meningkat. Lebih-lebih lagi jika anda mahir dan menjadi contoh kepada setiap kerja yang dibuat!

4. Bos reti suruh, pemimpin suka melatih

Bos yang jenis reti suruh tetapi diri sendiri tak pandai buat kerja akan menjadi mangsa ‘bawangan’ pekerja. Manakan tidak, anda dapat kerja pun guna kabel, tak reti turunkan ego dan anggap semuanya betul walaupun anda memang ‘zero’ tentang pekerjaan itu.

IKLAN

Pemimpin pula akan melatih pekerjanya untuk menjadi lebih baik. Kalau anda kini sudah pada tahap cemerlang, anda mahu pekerja anda jauh lebih bagus daripada anda. Tujuannya, masih setiap kerja yang dibuat pada masa akan datang dapat berjalan sempurna.

5. Bos berbicara, pemimpin mendengar

Kalau bos.. anda kata A, pekerja mesti buat A. Tidak ada alasan kerana anda anggap mereka sememangnya layak untuk bekerja dengan mematuhi arahan.

Bagi pemimpin pula, anda suka mendengar pandangan pekerja. Ini kerana pekerja adalah front line yang berhadapan dengan pelbagai situasi awam terlebih dahulu sebelum anda. Jadi ada waktunya, mereka lebih tahu apa yang berlaku dan dengarlah pendapat mereka untuk kebaikan syarikat atau perusahaan yang sedang anda lakukan.

Semoga bermanfaat!