Foto: BERNAMA

Setiap kali mendengar nama anak Malaysia mencipta nama di persada dunia pasti kita turut berasa sangat bangga. Mengapa tidak kerana itulah di antara perasaan patriotik yang boleh kita banggakan.

Melihat anak Malaysia diangkat menjadi insan penting terutamanya di dalam organisasi berpengaruh merupakan satu kebanggan untuk kita semua.

Antara yang terbaru menjadi tumpuan ialah pencapaian membanggakan anak jati dari Terengganu yang kini memainkan peranan sangat penting di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Anak jati berasal dari Dungun, Dr Salmaan Hussain Inayat Hussain merupakan satu-satunya pakar dari Malaysia yang telah dilantik oleh PBB berkhimat dalam bidang enapan racun makhluk perosak ke atas makanan.

Beliau telah mula berkhidmat bersama PBB sejak tahun 2012. Pencapaian beliau seperti ini merupakan satu inspirasi yang besar buat generasi muda.

Tugasnya yang turut merangkumi sebagai salah seorang panel pakar Pertubuhan Pemakanan dan Pertanian Dunia (FAO) memikul tanggungjawab untuk memberi garis tahap selamat terhadap kesan enapan racun perosak dalam makanan di seluruh dunia.

IKLAN
Kenali Anak Jati Dungun Yang Dilantik PBB Sebagai Salah Seorang Pakar Toksikologi
Foto: BERNAMA

Selain itu, beliau turut bertanggungjawab meneliti pelbagai jenis data toksikologi racun perosak yang dihasilkan oleh industri tersebut.

Jelasnya kepada BERNAMA, “Sebagai contoh, sesebuah syarikat yang menghasilkan racun serangga, syarikat itu perlu menghantar data kepada WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), dan kami akan kenal pasti berapakah tahap selamat pengambilan racun serangga itu, terhadap makanan”.

Dr Salmaan yang juga merupakan Ketua Jabatan Pengawasan Produk dan Toksikologi di Petronas turut diberi pengiktirafan institusi pengajian tinggi antarabangsa apabila dilantik sebagai Profesor Adjung di Jabatan Sains Kesihatan Alam Sekitar di ‘School of Public Health’ di Yale University, Amerika Syarikat, dari tahun 2019 hingga 2023.

IKLAN

SUMBER INSPIRASI

Setiap kejayaan pasti ada cabaran dan ceruta tersediri di sebaliknya, Begitu juga dengan Dr Salmaan. Jelasnya ketika awaol persekolahan prestasinya tidaklah begitu baik.

Selepas pemergian mengejut bapanya, Inayat Hussain Amir Mohammad ketika dia masih berusia tujuh tahun. Ibunya, Rais Fatima Abdul Razak membesarkannya bersama empat adik-beradik yang lain.

IKLAN

Semangat untuknya belajar hilang seketika menjadikannya sebagai pelajar yang malas dan selalu ponteng sekolah. Akan tetapi segalanya berubah selepas usia meningkat remaja apabnila melihat abangnya, Dr Anis Ahmad berjaya menlanjutkan pelajaran hingga ke peringkat doktor falsasah (PhD).

Bermula dari situ dia berusaha keras dan belajar dengan baik. Hasilnya mencatatkan keputusan yang baik dalam Sijil Rendah Pelajaran (SRP) dan menjadi pelajar terbaik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) di Dungun.

Kemudian beliau menyambung pendidikan tinggi di Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang Sains Farmakologi, beliau tidak menoleh ke belakang lagi sehinggalah memperoleh PhD dalam bidang toksikologi.

Sumber: BERNAMA

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI