Setiap kali anak Malaysia memenangi apa-apa pertandingan sukan di peringkat antarabangsa tidak dinafikan kita semua turut berasa sangat bangga. Terbaru, pelari menarai atau tower runner profesional negara, Soh Wai Ching telah menjuarai pertandingan larian memanjat menara terkemuka dunia iaitu Empire State Building Run-Up 2021.

Larian pendakian menggunakan tangga yang sangat mencabar tersebut menyaksikan Soh Wai Cing menlengkapkan pendakian sebanyak 86 tingkat di bangunan yang cukup ikonik dengan nama New York. Lebih membanggakan, beliau mencatatkan masa pendakian yang sangat baik iaitu dalam masa 10 minit 40 saat!

Pelari Menara Malaysia Juarai Empire State Building Race & Turut Bertemu ‘Winter Soldier’!

Memetik laman sesawang rasmi pertandingan tersebut, atlet yang menyahut cabaran ini dianggap sebagai salah satu cabaran ketahanan yang sangat tinggi.

Namun begitu sifat kompetitifnya ternyata terserlah apabila sedikit kecewa kerana tidak berjaya mencapai sasaran yang diletakkannya iaitu rekod 9 minit 33 saat yang dicipta Paul Crakepada 2003.

Walaupun agak kecewa namun beliau berazam untuk kembali pada 2022 dan meningkatkan lagi kebolehannya dalam pertandingan tersebut. Beliau turut berharap mempunyai persediaan yang baik pada tahun depan untuk kembali berentap sekurang-kurangnya dua bulan.

IKLAN

Untuk rekod Empire State Building Run-Up merupakan perlumbaan menara paling terkenal di mana pelari perlu berlari menaiki 86 flights atau 1,576 anak tangga!

Perlumbaan yang berlangsung pada 26 Oktober lalu ini juga dilangsungkan bagi mengumpul kutipan dana untuk Equity Designs di mana ia membawa misi untuk melatih 150 orang guru menggunakan aktiviti fizikal bagi mengembangkan pembelajaran dan impak kesihatan kepada lebih 4,500 belia di Bronx, New York.

Lebih menarik Sebastian Stan, pelakon Hollywood terkenal dengan watak adiwira Bucky Barnes/ Winter Soldier turut hadir dan menyokong penganjuran serta kerja amal seperti ini. Sebastian hadir bersama jurulatih kecergasan peribadinya, Don Saladino.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Soh Wai Ching (@mastowerrunner)

Kemenangan Soh Wai Ching turut mencuri perhatian pelakon tersebut dan mereka sama-sama sempat berfoto bersama mengabadikan momen berharga. Malah Sebastian Stan turut memuat naik pertemuan mereka menerusi laman Instagram kendaliannya.

Pelari Menara Malaysia Juarai Empire State Building Race & Turut Bertemu ‘Winter Soldier’!

IKLAN

Soh Wai Ching menerusi Instagram kendaliannya juga turut melahirkan keterujaannya dengan kemenangan dan kesempatan bertemu dengan Sebastian Stan.

“Sangat gembira pada malam ini! Memenangi larian dan berpeluang bertemu dengan Winter Soldier, Sebastian Stan! Marvel fanboy di sini. Berharap agar dapat bertemu dengan Marvel Superhero yang lain!” jelas Soh Wai Ching menerusi kapsyen foto selfienya bersama pelakon tersebut.

Jutaan tahniah MASKULIN ucapkan kepada Soh Wai Ching kerana berjaya mengharumkan nama negara di persada antarabangsa. Teruskan berlari!

https://www.youtube.com/watch?v=HAfhy9ehgWY

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI