Salah satu acara yang mengetengahkan bakat jelita dari seluruh dunia, Miss Universe sentiaa dinantikan oleh jutaan peminatnya.

Jika pada tahun lalu menyaksikan peserta dari Amerika Syarikat, R’Bonney Gabriel diangkat sebagai pemenang bagaimana pula untuk edisi pada tahun 2023?

Pada Sabtu lalu di José Adolfo Pineda Arena di San Salvador, El Salvador satu sejarah baharu telah tercipta. Buat pertama kali dalam sejarah pertandingan Miss Universe menyaksikan pemenangnya dari negara Nicaragua.

Kenali Miss Universe 2023 Sheynnis Palacios, Gadis Jelita Nicaragua Aktivis Kesihatan Mental

Shennis Palacios, gadis berusia 23 tahun dari Nivaragua yang merupakan negara benua Amerika Tengah diumumkan sebagai pemenang mengalahkan 83 orang peserta-peserta lain dari seluruh pelosok dunia.

Sebelum ini pencapaian tertinggi bagi negara Amerika Tengah ini dalam pertandingan Miss Universe adalah pada tahun 2016 apabila wakil mereka berjaya mencapai Top 16.

Selain kemenangannya, penganjuran untuk edisi Miss Universe 2023 juga menyaksikan beberapa perkara baharu turut berlaku seperti kehadiran dua peserta yang merupakan ibu, dua peserta transgender dan seorang peserta ‘plus-size’.

PERJALANAN JAUH

Perjalanan Sheynnis Palacios dalam pertandingan ratu cantik bukanlah baharu kerana sejak berusia 16 tahun dia telah mula aktif dan memasang cita-citanya untuk dinobatkan sebagai Miss Universe.

Sebelum malam kemuncak Miss Universe 2023, Sheynnis Palacios mengambil kesempatan untuk merenung perjalanan pertandingannya di Instagram.

IKLAN

“Malam ini, saya persembahkan kepada gadis dalam diri saya dan kepada setiap gadis yang berhasrat untuk merealisasikan impian ini, walaupun langit sendiri adalah batasnya, impian begitu besar sehingga orang berpikir ia mustahil dicapai.

“Kerana di situlah anda tahu bahawa impian dan matlamat anda akan melepasi rintangan, dan ingatlah untuk menyertakannya dengan tekad, ketabahan, dan semangat,” jelasnya.

Di luar dunia pertandingan kecantikan, Palacios, yang telah memperoleh ijazah dalam Komunikasi Massa di Universidad Centroamericana, merupakan hos televisyen di saluran tempatan.

KEBOLEHAN BAHASA

Dia juga mempunyai kebolehan bahasa yang sangat baik apabila boleh bertutur dalam tiga bahasa iaitu Sepanyol, Portugis dan Inggeris.

Sheynnis juga seorang peminat aktiviti adrenalin seperti bermain bola tampar selain mengakui bahawa dia paling gembira ketika menikmati matahari terbenam dan tidak boleh hidup tanpa haiwan kesayangannya dan keluarganya.

IKLAN

Minatnya dalam produksi audiovisual telah menyemarakkan impian Palacios untuk memulakan syarikat produksinya sendiri.

Sama ada sebagai penerbit atau editor, beliau juga menggunakan platformnya untuk menyuarakan isu-isu keadilan sosial yang dekat di hatinya, seperti pendidikan dan kesihatan mental.

Dalam video “Beauty with a Purpose” untuk pertandingan Miss World 2021, Palacios membincangkan inisiatifnya untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan pendidikan untuk kanak-kanak, terutamanya perempuan.

MALAM KEMUNCAK

Mengenai malam penobatan, Palacios terus maju ke peringkat seterusnya dengan memberikan persembahan yang hebat dalam segmen pakaian renang dan pertandingan gaun malam.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miss Universe (@missuniverse)

Semasa segmen soalan dan jawapan Top 5 pertandingan kecantikan, beliau ditanya mengenai kualiti dan nilai-nilai yang memandu beliau sebagai pemimpin dan contoh teladan untuk orang lain.

Dia menjawab dengan penuh yakin, “Kualiti yang telah menginspirasi saya dan telah menginspirasi berjuta-juta wanita dan gadis adalah kesederhanaan dan kebolehan untuk menghargai perkara-perkara kecil, kerana di situlah perkara yang paling berharga: hakikat menjadi manusia.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miss Nicaragua (@missnicaraguaof)

Dia kemudian maju ke Top 3 bersama Anntonia Porsild dari Thailand dan Moraya Wilson dari Australia. Kesemua tiga calon yang tersisa ditanya soalan yang sama dalam pusingan akhir: “Jika anda boleh hidup satu tahun dalam kasut wanita lain, siapakah yang anda pilih dan mengapa?”

Jawapan kemenangan beliau adalah: “Saya akan memilih Mary Wollstonecraft, kerana beliau membuka peluang untuk ramai wanita. Apa yang saya akan lakukan adalah membuka jurang pendapatan agar wanita dapat bekerja dalam apa-apa bidang yang mereka pilih kerana tidak ada sekatan untuk wanita. Itu berlaku pada tahun 1750. Sekarang pada tahun 2023, kita sedang membuat sejarah.”

Jawapan yang cukup baik tersebut dikatakan telah banyak membantunya meraih kemenangan Miss Universe 2023.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI