Image by Lifestylememory on Freepik

Tidak dinafikan kualiti udara pada zaman kini semakin hari semakin teruk. Ia sedikit sebanyak menjejaskan bukan sahaja kesihatan tetapi kualiti hidup kita. Kondisi luaran memang akan banyak mempengaruhi apa yang berlaku di rumah anda.

Seperti mana yang kita sedia maklum kualiti udara yang bersih di dalam rumah adalah sangat penting untuk kesihatan. Udara yang tercemar di dalam rumah boleh memberi kesan negatif kepada tubuh manusia dan boleh menjadi punya penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan.

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda
Image by benzoix on Freepik

Mungkin kita tidak sedar selama ini udara di dalam rumah tidaklah sebersih kita sangka. Kandungan udara yang mengandungi pelbagai pencemar seperti habuk, serbuk sari, bahan kimia dan bakteria boleh wujud di dalam kediaman.

Jika terdedah secara berterusan terhadap pencemaran udara seperti ini ia mampu menyebabkan berlakunya masalah pernafasan seperti asma, alahan dan jangkitan saluran pernafasan atas.

Pengudaraan yang tidak mencukupi dalam rumah juga boleh menyebabkan penumpukan bahan kimia berbahaya seperti karbon monoksida, formaldehid, dan radon. Kehadiran bahan kimia ini boleh meningkatkan risiko penyakit seperti kanser, penyakit jantung, dan masalah neurologi.

Selain itu, udara yang tidak bersih di dalam rumah juga boleh memburukkan keadaan bagi individu yang sudah mempunyai masalah kesihatan seperti penyakit paru-paru kronik atau penyakit jantung. Peningkatan pencemaran udara dalaman dapat memperburuk simptom dan mempercepat perkembangan penyakit mereka.

Salah satu inisiatif yang boleh kita ambil untuk membersihkan dan mendapatkan kulaiti udara yang baik ialah dengan menggunakan air purifier atau pembersih udara. Pada kali ini, MASKULIN ini kongsikan 5 pembersih udara terbaik di pasaran yang boleh anda gunakan untuk kegunaan harian.

1. Sterra Moon True HEPA-13 Air Purifier

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda
Sterra Moon True HEPA-13 Air Purifier

Jenama yang kian mendapat tempat di kalangan pengguna ini hadir dengan model Sterra Moon HEPA-13. Ia dikatakan mampu membunuh kira-kira 99.97% bakteria dan virus. Byukan itu sahaja ia juga berfungsi untuk meneutralkan bau busuk dengan menggunakan Active Carbon Layer.

Di antara kemampuannya yang cukup penting ialah kebolehan menyerap formaldehid yang merupakan sejenis bahan kimia berbahaya boleh didapati di dalam dapur gas, perabot, lantai dan juga dinding. Penggunaan pembersih udara Sterra ini juga dapat mengurangkan debu dalam udara dan menyingkirkan allergen yang boleh menjadi punca alahan dan juga masalah pernafasan.

Malah, ia turut berkemampuan untuk menyingkirkan debu dan membantu mengurangkan bau kurang menyenangkan dari bulu binatang peliharaan.

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda

Difahamkan Sterra Moon True HEPA-13 Air Purifier turut menggunakan penapis gred sama yang digunakan oleh kebanyakan hospital bagi tujuan dekontaminasi dan menghalang jangkitan bawaan udara. Dengan berat hanya 3.7kg, pembersih udara ini mudah digunakan dan dibawa ke mana-mana ruang di dalam rumah.

IKLAN

Ia juga tidak menggunakan terlalu banyak elektrik dengan penjimatan 47% berbanding jenama lain dengan spesifikasi sama.

Dapatkannya di sini: Sterra Moon Air Purifier

2. Sterra Breeze Air Purifier

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda

Sebuah lagi rekaan menarik dari jenama Sterra yang mampu memberikan kualiti udara yang baik. Sterra Breeze Air Purifier merupakan pembersih udara bergred hospital yang boleh menyingkirkan sebarang virus berbahaya, asap dan juga pencemaran udara yang lain bagi perlindungan berpanjangn di kediaman.

Kemampuannya membuang sehingga 99.97 peratus partikel dalam udara juga cukup mengagumkan dengan penggunaan True HEPA-13 Filter. Setiap kali dipasang ia mampu membuat perlindungan sehingga tiga hingga empat ruang terbuka atau keluasan 80m².

Boleh dapatkan di sini: Sterra Breeze Air Purifier

3. Acerpure Cool C2

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda

Pembersih udara Acerpure Cool C2 ini dikenali sebagai produk dua dalam satu. Selain bertindak sebagai pembersih udara ia juga dikatakan sebagai air circulator atau pengedar udara.

IKLAN

Peranti pembersih udara ini mampu membersihkan udara di bilik seluar 45m². Ia juga hadir dengan empat tahap kelajuan iaitu 1 hingga 3 dan juga Turbo. Manakala bagi tahap kelajuan circulator pula sehingga 10 langkah.

Aspek keselamatan paling menarik ialah skrin paparan LCD yang menunjukkan indikator kualiti udara, gas dan juga info lain yang penting.

Dapatkan di sini: https://invl.io/cliyxg5

4. LG PuriCare 360

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda

Ia hadir dengan versi terbaharu tahun 2023 yang dipertingkatkan. LG PuriCare 360 menampilkan beberapa ciri-ciri utama yang menarik pada pembersih udara seperti 360 darjah pembersihan, penggalak pembersihan, indikator pintar dan juga teknologi LG ThinQ.

Teknologi pembersih dari LG ini dikatakan turut digunakan oleh kejuruteraan kipas pesawat yang digunakan oleh Boeing 747 oleh NASA.

Peranti ini juga cukup mesra untuk digunakan oleh kediaman didiami bayi dan kanak-kanak. Kemampuan seperti menyingkirkan partikel kotor dalam udara serta membuang bau busuk menjadi tarikan utamanya.

Dapatkan di sini: https://invl.io/cliyxi9

IKLAN

5. CUCKOO C+ Model

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda

Pembersih udara dari CUCKOO ini juga dikatakan bertindak sebagai dua dalam satu. Selain sebagai air purufier ia juga menjadi alat pelembab dengan servis berkala. Dikenali dengan nama CUCKOO C+ Model, ia menggunakam sistem penapisan 5 peringkat.

Ia juga menggunakan mode pengurusan pelbagai dengan kemampuan arahan suara dengan empat bahasa berbeza iaitu Bahasa Inggeris, Melayu, Cina dan Korea. Walaupun agak berat dengan 9.2kg, namun ia cukup sesuai digunakan di dalam rumah yang berkeluasan sederhana.

Menampilkan sitem penapisan tujuh peringkat, Cuckoo Plasma Ionizer dan juga indikator yang hadir dengan enam warna berbeza.

Dapatkan di sini: https://invl.io/cliyyb3

6. Dyson Pure Cool

Kepentingan Kualiti Udara Di Kediaman Bagi Kesihatan, Ini 6 Pembersih Udara Terbaik Buat Anda

Pembersih udara yang mendakwa ia mampu menyingkirkan 99.95% alergen dan kotoran dalam udara. Berbentuk seperti menara kipas, pemberish udara ini menggunakan sistem penapisan 360 Glass HEPA serta dilengkapi dengan penapis karbon diaktifkan.

Untuk tetapan pula ia boleh dikawal dengan menggunakan alat kawalan jauh bagi 10 jenis tetapan airflow berbeza. Manakala antara ciri paling menariknya pula ialah berfungsi secara senyap yang diiktiraf oleh Quiet Mark oleh Noise Abatement Society.

Dapatkan di sini: https://invl.io/cliyyoo

Semoga perkongsian kali ini memberikan manfaat untuk anda!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI