FOTO: GLASSTINT USA

Rasanya di negara kita ini sudah semacam hukum wajib memasang filem cermin atau tinted disebabkan cuaca panas. Pemasangan tinted yang mengikut peraturan dikeluarkan oleh Jabatan Pengankutan Jalan boleh membantu anda mengurangkan haba panas dan bahang terperangkap dalam kereta.

Namun dalam memilih dan measang titned janganlah buat sembarangan. Pernahkah anda dengar masalah sesetengah orang alami selepas melakukan tinted?

Antara masalah yang sering berlaku ialah kereta ada bau kurang enak atau berbau sangat busuk selepas dipasang tinted. Mengapa perkara ini boleh berlaku?

MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari pengguna TikTok yang cukup popular dengan perkongsian berkaitan automotif iaitu James Alatin (@James_Alatin).

Berdasarkan pengalamannya terdapat beberapa punca mengapa kereta ada bau busuk melampau selepas pemasangan tinted dilakukan. Berikut merupakan beberapa punca yang mungkin menjadi penyebabnya dan tip untuk memilih yang baik.

IKLAN

KUALITI TINTED

Masalah ini besar kemungkinan disebabkan pemilihan filem cermin atau tinted yang tidak berkualiti.

MENGANDUGI GAS

Filem tinted yang tidak berkualiti biasanya mengandungi gas formalin dan beberapa jenis gas yang mengeluarkan bau busuk.

Kereta Ada Bau Busuk Selepas Tinted Kereta, Ini Punca Sebenarnya!
FOTO: FLYING WINDOW TINTERS

MUDARATKAN KESIHATAN

Malah gas itu juga agak bahaya dan boleh mudaratkan kesihatan anda dalam jangka masa yang lama.

IKLAN

PILIH YANG ADA KUALITI

Disebabkan itulah demi kesihatan serta keselesaan pilihlah tinted yang ada kualiti dan tidak mengeluarkan bau. Usah terlalu berkira dan keluarkanlah kos lebih sedikit demi keselesaan jangka masa panjang.

RUJUK DENGAN PAKAR

Pastikan anda hanya rujuk dengan pakar tinted yang terkenal dan dipercayai.

@james_alatin Bau Busuk Dari Tinted Cermin Gelap #alatin #james_alatin #cermin #cermingelap #tinted #tintedwindows #car #carmalaysia #kereta #tahukeanda #berbaloi #fyp #bijak #jaga ♬ original sound – James_Alatin

IKLAN

Pemilihan filem yang betul untuk tinted cermin kereta harus dilakukan dan dipasang agar memperolehi perlindungan yang baik. Filem berkualiti tinggi sekurang-kurangnya didatangkan dengan ciri perlindungan UV dan penangkis haba. Kebanyakan filem kereta standard di pasaran sekarang mampu menangkis 99% sinaran UV.

Sama seperti produk lain pastinya ada yang berkualiti dan juga tidak berkualiti. Pasti anda sendiri pun pernah lihat kereta yang mempunyai tinted menggelembung atau terkoyak. Itu bermakna pemasasangan yang dilakukan mungkin tidak berapa baik dan juga kualiti filem yang rendah.

Jadi filem tidak berkualiti mungkin juga tak mapu memberi perlindungan sebaiknya dan melindungi anda dari UV berbahaya. Untuk keselesaan berpanjangan pasanglah filem yang baik dan berkualiti yang boleh didapati di pasaran pada harga yang tidaklah terlalu mahal. Jika terlalu murah, pasti ada yang tidak kenalah tu.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI