Damaged car photo created by jcomp - www.freepik.com

Inilah perkara yang kita semua tak mahu hadapai. Bukan sahaja menyusahkan tetapi boleh membahayakan diri dan juga menjejaskan perancangan perjalanan kita.

Berdepan situasi kereta atau kenderaan rosak atau kemalangan kecil di lebuh raya merupakan satu mimpi ngeri buat kita semua. Tersadai di tepi jalan akibat kerosakan enjin atau sebagainya. Kena pula dengan cuaca sekarang yang panas memang cukup mengharukan.

Namun anda tidak harus panik. Dan paling penting sekali jangan kalut. Anda juga mungkin akan didekati beberapa pihak yang mungkin niatnya tidak baik. Jangan call towing dulu dan ikuti beberapa tip seperti kami kongsikan di bawah.

JANGAN PANIK DAN IKUTI STEP BERIKUT!

HUBUNGI PLUSRonda

Jangan terus ambil trak tunda yang ‘tidak diundang’ itu kerana sebagai pengguna lebuh raya anda berhak mendapat perkhidmatan tunda secara PERCUMA daripada syarikat konsesi lebuh raya seperti PLUSRonda.

Mereka akan membawa anda daripada lokasi kejadian sehingga ke hentian Rehat dan Rawat (R&R) atau plaza tol yang berhampiran. Bukan nak buruk-buruk keadaan tetapi sudah ramai pengguna mengadu penunda yang ‘tidak diundang’ ini selalunya sudah sediakan macam-macam bil untuk anda.

IKLAN

Apa yang perlu anda buat?

a) Nyalakan lampu kecemasan kenderaan
b) Dapatkan lokasi kilometer (lihat tanda km di tepi lebuh raya di setiap 100m)
c) Telefon nombor bantuan syarikat konsesi lebuh raya, contohnya PLUSRonda1800 88 0000
d) Nyatakan jenis kenderaan dan nombor plet kenderaan
e) Nyatakan kerosakan
f) Nyatakan nombor telefon untuk dihubungi

Kereta Rosak Atau Kemalangan Di Highway, Jangan Terus Call ‘Towing’ Ini Apa Perlu Anda Lakukan
Tow truck photo created by jcomp – www.freepik.com

2. Maklumkan kepada syarikat insurans

Anda bayar insurans tiap-tiap tahun bukan? Anda perlu ingat polisi yang ditawarkan. Kalau sudah terlupa, rujuk semula kerana selepas kenderaan anda dihantar ke hentian R&R atau plaza tol terdekat.

Ingat, besar kemungkinan anda boleh menggunakan perkhidmatan tunda PERCUMA yang disediakan oleh syarikat insurans kenderaan anda ke bengkel yang anda kehendaki seperti pusat servis jenama kenderaan anda atau bengkel yang anda percayai.

IKLAN

Selalunya syarikat insurans menetapkan jarak yang berikan PERCUMA seperti 200km ataupun lebih, mengikut polisi yang ditetapkan.

Sekiranya lokasi tersebut lebih kilometer seperti yang ditetapkan, maka kadar tertentu akan dikenakan sebagai contoh RM1.50/km.

Ada juga syarikat insurans menyediakan tuntutan sewa teksi untuk pulang ke rumah dan ada juga syarikat insurans menawarkan tuntutan kos penginapan hotel yang ditanggung kerana kerosakan tersebut mengikut terma-terma tertentu.

IKLAN

Jadi baca polisi anda, ketahui hak anda sebagai pengguna.

Apa yang perlu anda buat?

  1. Nyalakan lampu kecemasan kenderaan.
  2. Hubungi nombor khidmat bantuan syarikat insurans anda seperti yang tertera pada polisi atau pelekat yang diberi (biasa kita tampal dengan cukai jalan tu).
  3. Nyatakan lokasi kenderaan anda.
  4. Nyatakan jenis kenderaan dan nombor plat kenderaan.
  5. Nyatakan kerosakan.
  6. Nyatakan nombor telefon untuk dihubungi.

Dengan mengikuti langkah-langkah selamat ini, anda akan terhindar dari ‘konspirasi’ penipuan tersebut. Dan ingatlah, ada juga kerosakan yang sengaja dicipta oleh ‘syaitan bertopengkan manusia’ semasa anda berhenti di hentian Rehat dan Rawat tertentu. Kedua-dua perkhidmatan tunda samada dari syarikat konsesi lebuh raya dan syarikat insurans beroperasi 24 jam sehari selama 7 hari seminggu.

Oleh itu jangan risau. Anda perlu bertenang dan buat keputusan sebaiknya! Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda.

https://www.youtube.com/watch?v=SolT1Y98Qd4&t=190s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI