Business photo created by jcomp - www.freepik.com

Lebih setahun sudah berlalu. Dan kita masih lagi bergelut denga penularan wabak COVID-19. Apa yang pasti sejak ‘meletusnya’ pandemik ini, kehidupan seharian tidak lagi sama.

Itu merupakan antara hakikat yang kita semua perlu hadap dan terima. Walaupun sudah menjadi satu norma baharu yang semakin menjadi kebiasaan namun ramai merasakan setiap kali melangkah keluar rumah pasti terdetik di hati kerisauan untuk terkena jangkotan wabak COVID-19.

Dan lelaki juga tidak terkecuali daripada merasai fobia ini. Apatah lagi kebanyakan lelaki terpaksa menggalas tanggungjawab mencari rezeki untuk seisi keluarga.

Wabak ini tidak mengenal siapa. Tidak kenal agama, bangsa, peringkat usia dan juga kedudukan dalam hirarki masyarakat. COVID-19 boleh menjangkiti sesiapa sahaja terutama kepada mereka yang tidak mengamalkan langkah pencegahan, ingkar Perintah Kawalan Pergerakan dan tidak mengamalkan amalan kebersihan diri yang baik.

Tipulah kalau kita tidak berasa takut atau fobia untuk dijangkiti virus berbahaya ini. Dan di sinilah mungkin timbul pula masalah lain apabila ketakutan itu mula menjadi melampau dan tidak relevan.

Kesihatan Mental Lelaki Boleh Terjejas Akibat Fobia Jangkitan COVID-19, Anda Tidak Keseorangan!

IKLAN

Fobia atau kerisauan melampau mengenai penyakit boleh mendatangkan kesan emosi yang serius bagi sesetengah lelaki.

Memetik laporan Astro Awani, Setiausaha Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA), Dr Firdaus Abdul Gani berkata, satu mekanisma yang baik diperlukan untuk menangani tekanan bagi mengelakkan kesan psikologi jangka panjang.

“Impak psikologi akibat pandemik telah lama dikenalpasti. Terdapat banyak kajian mengenai gejala gemuruh, kemurungan, tekanan jiwa dan kecelaruan pasca trauma akibat pandemik.

IKLAN

“Masalah kesihatan mental bukan hanya berpunca daripada ketakutan atau kebimbangan mengenai penyakit tetapi juga disebabkan keadaan itu menjejaskan kewangan, aktiviti harian serta berlakunya pengasingan sosial,” jelasnya lagi.

TERUSKAN RUTIN DENGAN BAIK

Bagi mengelakkan berlakunya kesan emosi yang tidak stabik dan fobia melampau kita dinasihatkan agar untuk meneruskan jadual harian yang teratur dan berehat secukupnya. Teknik relaksasi seperti kawalan pernafasan , mendengar muzik serta mengendurkan otot dapat membantu mengurangkan rasa gemuruh,” katanya.

Bagi mengelakkan rasa panik, pastikan sentiasa mendapat maklumat mengenai COVID-19 yang sahih sahaja. Usah terlalu tenggelam dengan maklumat-maklumat serta penyebaran info tidak sahih yang kadangkala boleh menimbulkan panik.

IKLAN

Selain itu, Persatuan Psikiatri Malaysia juga menggesa mereka yang berasa tertekan agar medapatkan pertolongan serta menggunakan perkhidmatan sokongan psikososial atas talian yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, Jabatan Kebajikan Masyarakat serta badan bukan kerajaan.

Talian sokongan psikisosial yang disediakan oleh KKM dengan kerjasama Mercy Malaysia boleh dihubungi di talian 03- 29359935, 011-63996482, 011-63994236 manakala Befrienders pula di talian: 03-79568145.

Stay safe Malaysia. Save lives!

MASKULIN Digital Cover Vol.2 menampilkan Ben Amir

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MASKULIN (@maskulinmag)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI