Pakai mask memang bagus untuk keselamatan dan kesihatan diri dari tersebar atau dijankiti bakteria. Namun jika pakai dalam tempoh yang terlalu lama atau kerap, ia akan memberi kesan dan efek ‘breakout’ pada kulit terutamanya kulit wajah.

Ringkasnya, pelitup muka yang dipakai bergesel dengan kulit wajah dan menyebabkan luka halus atau “micro tears” pada kulit.

Baca: Awas Gatal-gatal Di Sekitar Pipi, Ini Antara 5 Jenis Masalah Kulit Kerana Lama Pakai Topeng Muka! 

Jadi bakteria yang ada pada pelitup muka dan pada permukaan kulit akan tertolak masuk ke dalam luka-luka halus tersebut dan mencetuskan breakout. Menurut Kanda Aziz di Facebook ada menjelaskan situasi sebenar mengapa ia terjadi dan bagaimana merawat kulit wajah supaya menjadi bersih dan bebas dari sebarang acne.

Maskne = Mask + Acne

Jerawat yang tumbuh akibat panggunaan pelitup muka yang kerap dipanggil MASKNE. Terma ini adalah hasil gabungan Mask dengan Acne.

IKLAN

Maskne bukanlah perkara baru. Orang-orang bekerja yang menggunakan pelitup muka setiap hari dari dulu lagi hadap maskne ni.

Cuma sekarang semakin ramai orang awam seluruh dunia memakai pelitup muka setiap hari, oleh itu topik maskne jadi popular balik.

Macam mana nak elak maskne?

Memakai pelitup muka memang dah termasuk dalam norma baru, jadi takleh nak ngelat dah. Tapi berikut adalah cara-cara untuk kurangkan maskne.

1. Tukar pelitup muka
Korang janganlah berhari-hari pakai pelitup yang sama, kalau rasa macam pelitup tu dah kotor dengan air liur sebab kerap bercakap, batuk dan bersin, zohor tu tukarlah pelitup muka yang lain pula.

2. Cuci muka
Pastikan cuci muka guna pencuci muka yang bersesuaian selepas menanggalkan pelitup muka. Untuk kulit berminyak yang cenderung naik jerawat, pakai pencuci muka yang ada Salicylic Acid. Sekali sekala buatlah double cleanse guna Cleansing Oil atau Micellar Water.

3. Elakkan produk skincare yang tebal/mekap tebal
Bila kita pakai krim tebal atau mekap tebal, kulit kita yang sedia berminyak (peluh dari haba pakai mask) akan jadi lebih berminyak dan menyebabkan kotoran dan bakteria lagi mudah terkumpul pada kulit.

4. Pakai Chemical Exfoliant
BHA dan AHA dalam produk chem exfo memastikan pori-pori bersih dari sel-sel kulit mati, minyak dan kotoran luar. Bila kulit bersih, bakteria pun payah buat hal. Pakai yang daily exfoliating toner tu pun okay kalau sesuai.

Lepas tu, kau teruskan dengan rutin-rutin lain macam biasa. Kalau breakout teruk sangat dan berlarutan, dapatkan ubat jerawat dari ahli farmasi atau doktor.

Sumber: Kanda Aziz