Berjalan kaki tanpa mengenakan kasut mungkin sesuatu yang anda lakukan di rumah sahaja. Tetapi bagi sesetengah orang, berjalan dan bersenam dalam keadaan berkaki ayam adalah amalan yang mereka lakukan setiap hari.

Apakah faedah berkaki ayam?

Menurut Dr Jonathan Kaplan, pakar kaki dan pakar bedah ortopedik di Institut Hoag Orthopedic,”Manfaat yang paling mudah berjalan berkaki ayam adalah secara teori, berjalan kaki sebegini lebih dekat dengan corak berjalan atau gaya jalan ‘semula jadi’ kita.”

Jika anda pergi ke mana-mana kedai kasut anda akan mendapati kebanyakan kasut mempunyai kusyen dan sokongan berlebihan. Walaupun kusyen pada kasut tersebut membuatkannya sangat selesa dipakai,menurut Dr. Bruce Pinker, pakar kaki dan pakar bedah kaki, kusyen kaki yang empuk ini boleh menghalang anda daripada menggunakan kumpulan otot tertentu yang sebenarnya dapat menguatkan badan anda.

IKLAN

Manfaat lain berjalan berkaki ayam termasuklah:

#1: Kawalan kaki terhadap tanah yang lebih baik
#2: Penambahbaikan keseimbangan, orientasi dan kesedaran tubuh, yang boleh membantu melegakan kesakitan
#3: Penggunaan kaki yang lebih baik, yang boleh membawa kepada penggunaan peha, lutut dan teras badan dengan lebih baik
#4: Mengekalkan pelbagai gerakan yang sesuai pada sendi kaki dan buku lali di samping menggalakkan kekuatan dan kestabilan pada otot dan ligamen anda
#5: Dapat mengelakkan kasut yang tidak sesuai, yang boleh menyebabkan bunions, hammertoes, atau kecacatan kaki yang lain
#6: Otot kaki yang lebih kuat, yang menyokong bahagian bawah belakang badan


“Kusyen Kaki Yang Empuk, Boleh Menghalang Kumpulan Otot Yang Berfungsi Untuk Kuatkan Badan” – Pakar
.

Bagaimana berkaki ayam dengan betul?

IKLAN

Berkaki ayam di rumah anda agak selamat. Tetapi apabila anda keluar , anda mendedahkan diri anda kepada potensi risiko yang mungkin berbahaya. Oleh itu, berhati-hati apabila anda ingin mengamalkan aktiviti berkaki ayam di luar. Berikut merupakan beberapa tip untuk membantu anda menguatkan kaki dengan berkaki ayam:

Mula sedikit demi sedikit. Anda perlu bersabar dan bermula dengan sesi 15 hingga 20 minit berjalan kaki tanpa kasut. Ini penting untuk membenarkan kaki dan pergelangan kaki anda menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Apabila kaki anda sudah terbiasa berjalan tanpa kasut, anda boleh meningkatkan jarak dan masa.
Kenal pasti risiko sekeliling. Pertimbangkan permukaan yang anda jalan. Terdapat risiko kecederaan akibat permukaan kasar atau basah atau masalah dengan suhu, kaca, atau objek tajam lain di atas tanah. Anda juga terdedah kepada risiko bakteria atau jangkitan berbahaya apabila berkaki ayam. Oleh itu, elakkan tempat yang berbahaya dan bersihkan kaki anda sebelum masuk ke rumah. Periksa kaki anda daripada kecederaan kerana kebanyakan orang mempunyai deria rasa yang rendah pada kaki hingga tidak menyedari kecederaan.
Berlatih pada permukaan yang selamat. Cuba berjalan di permukaan luar yang kurang berbahaya, seperti trek getah, pantai berpasir, dan rumput.
Pertimbangkan menggunakan kasut minimalis. Sewaktu kaki anda menyesuaikan diri dengan kurang struktur sokongan dan kusyen daripada kasut anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan kasut minimalis sebelum berkaki ayam. Kasut ini dibina untuk tidak mengganggu pergerakan semula jadi kaki.
Cuba aktiviti yang membolehkan anda berkaki ayam seperti Yoga, Pilates atau seni mempertahankan diri.

Jika anda mempunyai kencing manis, anda mungkin mengalami neuropati periferal, menyebabkan anda tidak menyedari luka pada bahagian bawah kakinya dan boleh melarat kepada kesan yang lebih teruk.

IKLAN

Oleh itu, pertimbangkan juga keadaan kesihatan anda sebelum membebaskan kaki anda daripada kekangan kasut.

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)
Oleh : Helma Hassan