Tak lengkap bagi seorang lelaki jika tak memiliki kemeja di dalam almari mereka. Malah ia merupakan pakaian asas yang WAJIB ada bagi lelaki.

Kemeja mempunyai pelbagai jenis dan dipakai untuk pelbagai majlis, acara atau aktiviti berbeza. Kemeja juga boleh menjadi pelengkap gaya stylo untuk tampil secara formal mahupun gaya streetwear.

Tapi tahukah anda selain pelbagai jenis rekaan potongan kemeja juga mempunyai jenis-jenis lipatan berbeza?

Ramai lelaki kini masih memilih kemeja yang mempunyai lipatan yang salah mengikut ukuran saiz badan mereka.

Sebenarnya terdapat tiga jenis lipatan kemeja yang wajib diketahui oleh lelaki sebelum membeli kemeja. Terdapat tiga jenis lipatan yang anda patut tahu seperti di bawah:

IKLAN

Lain Saiz Badan Lain Jenis Kemeja, Ini 3 Jenis Lipatan Yang Anda Harus Tahu

BACA: 5 Trik Pakai Kemeja Yang Ramai Orang Tak Tahu, Barulah Kemas!

1. Centre Box Pleat

Lain Saiz Badan Lain Jenis Kemeja, Ini 3 Jenis Lipatan Yang Anda Harus Tahu

IKLAN

Kemeja yang mempunyai centre box pleat atau lipatan tengah di bahagian belakang sesuai dipakai oleh lelaki yang memerlukan ruang yang lebih di bahagian perut. Dalam bahasa ringkasnya sesiapa yang ada peurt buncit bolehlah memilih kemeja yang ada lipatan ini. Ia memberikan ruang lebih besar untuk badan anda. Bagi anda yang kurus elakkan memilih kemeja ini kerana ia boleh memberikan efek longgar.

2. Side Pleat

Lain Saiz Badan Lain Jenis Kemeja, Ini 3 Jenis Lipatan Yang Anda Harus Tahu

IKLAN

Jika di lihat di bahagian belakang, kemeja ini mempunyai dua lipatan di kiri dan kanan. Kemeja yang mempunyai lipatan ini sebenarnya direka khusus untuk lelaki yang mempunyai ruang lebih besar di bahagian dada, bahu dan lengan. Untuk anda yang memiliki badan tegap dan ‘sado’, inilah kemeja yang harus menjadi pilihan anda!

3. Pleatless

Lain Saiz Badan Lain Jenis Kemeja, Ini 3 Jenis Lipatan Yang Anda Harus Tahu

Ini pula kemeja yang langsung tiada sebarang lipatan di bahagian belakang. Rekaan seperti ini dihasilkan khusus untuk lelaki yang mempunyai siaz badan sedang-sedang. Anda tidaklah kurus dan tidak juga tegap atau memiliki badan yang besar. Ini kerana badan anda tidak mempunyai sebarang masalah untuk nampak fit dengan kemeja. Bagi anda yang kurus dan memiliki badan sedikit tegap pilihlah potongan kemeja regular fit dan bukannya slim fit. Nanti nampak macam buah nangka kena bungkus pula nanti.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI