Pemasangan lampu High intensity Discharged (HID) pada sesebuah kenderaan tanpa mematuhi spesifikasi adalah tidak dibenarkan.

Jika anda tetap mahu menggunakannya, anda harus menukar keseluruhan sistem whole-assembly lampu tersebut dengan mendapat akreditasi daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM.

Hal ini kerana lampu HID merupakan lampu yang tidak menggunakan filament tetapi menggunakan Gas Xenon dan umum sedia tahu, cahayanya cukup terang

Kecerahan berganda

Kecerahan lampu HID ini mencecah dua hingga ke tiga kali ganda berbanding lampu biasa dan kesannya akan lebih dirasai oleh pemandu lain.

Lampu HID Terang Melampau, Ramai Pemandu Berdepan Kemalangan Kerana Silaunya!

IKLAN

Akibatkan kemalangan

Oleh kerana cahaya yang dipancarkan terlalu cerah, pemandu lain akan silau dan penglihatan mereka jadi terbatas.

Selain menjadi ‘buta seketika’, pemandu lain juga boleh terbabas selain merempuh kenderaan lain tanpa sengaja sehingga berlaku kemalangan.

IKLAN

Patuhi undang-undang

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dalam sebuah persidangan di Dewan Rakyat mendakwa, banyak aduan diterima daripada orang ramai berkenaan penggunaan lampu HID ini.

Bagi beliau, mana-mana kenderaan yang menggunakan lampu HID yang dipasang secara aksesori retorit boleh diambil tindakan di bawah Kaedah 94 Kaedah-kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Kegunaan) 1959.

IKLAN

Denda tidak lebih RM2,000

Lampu HID Terang Melampau, Ramai Pemandu Berdepan Kemalangan Kerana Silaunya!

Selain itu, bagi pengguna yang enggan mengikuti undang-undang yang ditetapkan, mereka boleh disabitkan bersalah dan didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan bagi tempoh tidak melebihi enam bulan di bawah seksyen 119 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Jadi berbaloikah sekiranya anda harus keluarkan duit sehingga tidak melebihi RM2,000 semata-mata untuk membayar kesalahan anda? Tidak, bukan?