Summer photo created by katemangostar - www.freepik.com

Kita bersyukur kerana walaupun masih lagi dalam tempoh PKP, kerajaan sudah membenarkan aktiviti larian dilakuakn secara individu dan di kawasan kejiranan sahaja. Ini bermakna kita dibenarkan melakukan larian dalam linkungan 10 kilometer radius dari kediaman.

Bagaimana pula jika kita ingin melakukan larian lebih jauh seperti half marathon atau 21 kilometer atau full marathon yang kira-kira 42 kilometer? Sebenarnya tidak ada masalah asalkan anda melakukan larian secara ‘loop’ mengikut kawasan sesuai.

Namun sebelum melakukan larian pada jarak yang lebih kauh dari 10 kilometer memerlukan persediaan yang cukup baik. Untuk melakukan larian seperti itu MASKULIN kongsi beberapa tip agar larian anda lebih lancar dan paling penting selamat!

KEKAL HIDRAT

Mengekalkan kadar hidrasi dalam badan bukan bermula pada awal pagi sebelum larian. Anda sebenarnya boleh mulakan proses hidrasi kira-kira sehari sebelum melakukan larian. Oleh itu anda juga harus bijak memastikan badan sentiasa terhidrasi sebelum larian. Sebagai contoh anda boleh minum kira-kira 200ml air dua jam sebelum berlari.

IKLAN

MAKAN KENA JAGA

Ambillah makanan sekurang-kurangnya 300 kalori beberapa jam sebelum larian. Untuk beberpaa minggu sebelu itu anda boleh cuba beberapa jenis makanan yang boleh memberi tenaga dan bertahan lama. Jika badan anda memerlukan banyak tenaga, makanlah sedikit snek tenaga 30 minit sebelum berlari.

PILIHAN PAKAIAN

Jika anda ingin berlari pada 42 kilometer, ingat ia bukanlah sekejap. Badan anda juga akan berpeluh dengan banyak. Dan sepanjang larian juga banyak berlaku pergeseran di antara celah anggota badan dan juga pakaian. Usah pakai berlebihan kerana ia boleh tingkatkan dehidrasi. Ingat jangan pakai stoking, kasut, aksesori dan pakaian baru sebelum larian. Pakailah pakaian yang anda sudah biasa pakai.

IKLAN
Larian Jarak 10K Ke Atas, Ini Senarai Persediaan Mampu Membantu Anda!
People photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

LALUAN SESUAI

Beberapa hari sebelu larian sebaiknya anda periksalah dahulu route larian. Anda perlu tahu bahawa setiap laluan memberikan cabaran berbeza di mana sesetengahnya mempunyai kecuraman berbeza. Anda juga boleh merancang larian dengan lebih baik bila sudah biasa dengan kondisi laluan.

MEMANASKAN BADAN

Sebelum mulakan larian pastikan anda memanaskan badan sekurang-kurangnya 15 minit. Ia diikuti dengan sesi regangan selama 15 minit. Jika anda melakukannya dengan baik badan anda akan lebih bersedia untuk melakukan larian dengan kondisi badan yang sudah alert.

IKLAN

BERTENANG DAN BERNAFAS DENGAN BAIK

Usah terlalu meletakkan tekanan pada diri sendiri. Anda perlu tanang dan kawald egupan jantung agar tidak terlalu berdebar-debar. Perkara terakhir anda ingin lakukan ialah terlalu tergesa-gesa hingga menyebabkan nafas menjadi tercungap-cungap.

JAGA KELAJUAN

Kebanyakan orang terutamannya beginner untuk marathon akan berasa sangat teruja. Dan keterujaan itu sebenarnua datang daripada aliran adernalin yang pantas. Seperti MASKULIN katakan tadi, apa yang penting ialah melakukan larian yang sesuai dengan pacing sendiri dan tidak terlalu menekan. Letakkan sasaran untuk setiap jarak, sebagai contoh 10 kilometer. Kemudian sambung sasaran seterusnya bagi mengekalkan motivasi diri.

Stay safe & get your vaccine!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI