BMW M1

Pada minggu hadapan atau secara tepatnya pada 24 Mei 2022 merupakan ulang tahun ’emas’ jentera BMW M GmbH. BMW Group Malaysia kini menyingkap beberapa jentera premium berprestasi tinggi paling ikonik pernah diperkenalkannya menerusi portfolio BMW M.

Ia bermula dari jentera BMW M1 hinggalah kepada BMW M8 yang tampil serba mewah. Kesemua model ini diangkat sebagai perintis dalam era dan segmen masing-masing, menjulang DNA M yang tersendiri.

Tidak asing dengan arena sukan permotoran pada tahun 60-an dan 70-an, BMW Motorsport GmbH pada asalnya diperkenalkan untuk melicinkan penglibatan pengeluar kenderaan premium ini dalam dunia pemanduan prestasi, di samping memenuhi permintaan para pemandu dalam pertandingan di mana kebanyakan kenderaan disediakan dan dijual oleh syarikat penala ketika itu.

Divisyen tersebut memulakan operasi dengan 35 orang kakitangan pada tahun 1972 dan lekas mengambil bahagian yang penting dalam BMW Group, lantaran ia hadir dengan barisan jurutera yang berkeparan dalam menggabungkan kefungsian sukan permotoran yang sebenar dengan estetika yang serba eksklusif lagi sporty.

Kereta pertama yang diusahakan oleh pasukan tersebut ialah 3.0CSL yang telah dibangunkan untuk Kejohanan Kereta Jelajah Eropah. Kereta lumba ini berjaya mendominasi kejohanan tersebut pada setiap tahun dari 1975 hingga 1979. 3.0CSL juga merupakan model bagi dua kereta contoh BMW Art Cars yang pertama, ia diwarnakan oleh dua orang artis terkenal bernama Alexander Calder dan Frank Stella.

BMW M1, Bapa Kenderaan BMW M

Namun, jentera legenda BMW M1 yang muncul sebagai kereta M yang sulung secara rasmi, diperkenalkan pada tahun 1978. Hadir dengan enjin sebaris 6 silinder berkuasa tinggi dan nama yang menarik, BMW M1 telah menjadi pemain utama dalam dunia automotif sejak ia dirungkaikan.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW M1

Hanya 456 unit yang dikeluarkan, model sukan perlumbaan ini telah dinobatkan sebagai kenderaan sport jalan raya yang terpantas di Jerman (264.7km/j). Jika dibandingkan, angka ini sebenarnya lebih rendah daripada jentera versi perlumbaan yang mempunyai kelajuan tertinggi mencecah lebih 300km/j, yang dikemudikan oleh Niki Lauda untuk memenangi tiga perlumbaan BMW M1 ProCar.

Reka bentuknya yang bersifat abadi digandingkan dengan teknologi perlumbaan sebenar yang dikagumi oleh para peminat kereta dan perlumbaan sehingga ke hari ini.

Meskipun BMW M memberi tumpuan hampir secara eksklusifnya ke atas pembangunan kereta prestasi dan perlumbaan, ramai peminat BMW mendambakan kuasa dan jata BMW M pada model kereta jalan raya. Justeru BMW 5 Series yang sulung terlahir dalam varian BMW 530, BMW 533i dan BMW 535i, mengorak haluan bagi keupayaan penaiktarafan BMW M Performance mulai detik itu.

IKLAN

Biarpun sekilas pandang tampak seperti sedan premium yang standard, barisan jentera tersebut muncul sebagai kereta empat tempat duduk berprestasi tinggi yang pertama merevolusi dunia kenderaan sport menerusi teknologinya yang bersofistikasi tinggi.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW M3

BMW M5, BMW M, Buatan Tangan 

Pada tahun 1985, perungkaian siri BMW M5 (E28) telah membentuk asas bagi kelahiran sebuah legenda automotif. Menggandingkan keelegenan dengan prestasi luar biasa dan inovasi teknikal, ia terus memukau para peminat sehingga ke hari ini.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW M5

BMW M535i telah digunakan sebagai penanda aras dalam kelas sedan bisnes, yakni sebelum BMW E28 diperkenalkan. Sejak perungkaiannya, BMW M5 telah merintis kesinambungan antara aspek prestasi tinggi dan keelegenan dalam segmennya. Enjin 3.5 liter sebaris dengan 6 silinder yang dimuatkan pada jentera ini mampu menjana 286 kk, yang pada asalnya telah dibangunkan untuk jentera BMW M1. Seperti yang diketahui ramai, seluruh generasi BMW E28 telah dibina menggunakan tangan sehingga tamat produksinya.

BMW M6 – Kereta Sport Mewah BMW M Sulung

BMW M635CSi merupakan antara model yang paling signifikan dalam sejarah BMW M. Pada tahun 1984, jentera empat tempat duduk ini meneruskan konsep enjin sebaris 6 silinder berprestasi tinggi yang dibawakan oleh BMW M1 beberapa tahun lebih awal.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW M6

Tapi tidak seperti mana-mana model BMW M yang sebelumnya, ia merangkap simbiosis antara kemewahan dan prestasi tinggi dengan begitu sempurna. Digelar ‘Sharknose’ dan ‘Bayern-Express’, ‘Enam’ yang pertama telah berada dalam produksi selama lebih 13 tahun – 1976 hingga 1989 – menjadikannya siri kenderaan BMW dengan tempoh produksi paling lama.

IKLAN

BMW M4, Interpretasi Jentera Berkelajuan Tinggi yang Baharu.

BMW M4 (F82) buat julung kali diperkenalkan di Pameran Auto Antarabangsa Amerika Utara (NAIAS) pada tahun 2014 di samping BMW M3 generasi kelima. Ketika itu, BMW M GmbH telah memutuskan untuk mengasingkan nama Coupé dan Convertible daripada Sedan tersebut yang terus disebut BMW M3.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW M4

BMW M4 yang sulung menjadi tarikan buat mereka yang menginginkan jentera yang berpaksikan pemandu. Dilengkapi dengan keupayaan pacuan roda belakang dan enjin pengecas turbo yang sama seperti BMW M3, jentera BMW M4 ini menyerlah dengan potensi prestasi luar biasanya.

Pada tahun 2016, Competition Package telah diperkenalkan dan ia menawarkan penambahbaikan bagi komponen seperti spring, peredam, palang antiguling, di samping beberapa penaiktarafan pada irasnya serta peningkatan kuasa sebanyak 19 kkb.

BMW M8 – Lasak dan Diperhalusi.

Pada awal tahun 1990-an, para jurutera BMW telah membangunkan prototaip BMW M8 berdasarkan BMW 8 Series Coupé (E31) pada waktu itu. Bagaimanapun, BMW M8 yang pertama tidak pernah dirungkaikan selama hampir dua dekad sehinggalah tahun 2010.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW M8

Walaupun tidak pernah dikeluarkan sebagai model produksi, prototaip unik ini dipercayai mampu menempa nama di seluruh dunia jika ia dipasarkan. Apa yang menjadikan prototaip BMW M8 (E31) luar biasa ialah enjin 6 liter yang dimuatkan di dalamnya.

IKLAN

Biarpun enjin V12 lebih digemari para peminat kereta, enjin ini memiliki keunikannya yang tersendiri – memetik ilham daripada enjin S70 yang terkenal dengan prestasi cemerlangnya. BMW M8 menyerlahkan keelegenan yang bersifat abadi, dan modifikasinya melengkapi iras keseluruhan jentera coupé sport besar ini dengan sempurna, menggambarkan sebuah jentera BMW M yang hampir sedia untuk produksi.

BMW X5 M dan BMW X6 M – Memenuhi Citarasa Kembara dan Kelajuan.

15 tahun yang lalu, BMW M telah mempersembahkan barisan SAV miliknya yang sulung: BMW X5 M dan BMW X6 M yang buat julung kalinya didatangkan dengan sistem pacuan roda belakang serta pengecas turbo.

Legasi Siri BMW M, BMW Group Malaysia Kini Dalam Misi Mencari Model Tertua Di Negara Ini
BMW X5 M & BMW X6 M

Casis yang diberi penalaan sport serta enjin berkuasa tinggi pada kedua-dua jentera SAV berprestasi tinggi ini masih menjanjikan dinamik pemanduan yang mengagumkan sehingga ke hari ini. Bila ia diperkenalkan pada tahun 2009, dinamik pemanduannya tidak dapat ditandingi oleh jentera-jentera lain, menjadikan BMW X5 M dan BMW X6 M kenderaan yang paling popular dalam kelasnya ketika itu dan reputasinya masih lagi utuh.

Hari ini, famili BMW X yang disuntik nafas oleh DNA BMW M telah dilanjutkan untuk mencakupi jentera seperti BMW X3 M Competition dan BMW X4 M Competition tahun 2019, membekalkan prestasi kereta M dalam bentuk jentera SAV yang lebih kompak. Kedua-dua SAV BMW M ini memetik populariti yang dicetuskan oleh BMW X5 M, lantas menarik perhatian para pemilik dan peminat M yang baharu.

Hans de Visser, Pengarah Urusan BMW Group Malaysia turut berkongsi, “Bagi BMW Group, M kekal sebagai huruf yang terunggul di dunia kerana ia melambangkan barisan jentera berprestasi tinggi kami yang terlahir daripada jiwa sukan permotoran yang tulen. Kekaguman terhadap kuasa, kelajuan dan dinamik telah meletakkan M di peta dunia sejak tahun 1972. Setelah 50 tahun, kami berasa teruja untuk meraikan legasi BMW Motorsport GmbH bersama para pemilik dan peminat di luar sana. Titik sejarah ini tidak dapat dicapai tanpa kesetiaan mereka selama ini.”

Misi Mencari Model-Model BMW M Tertua di Malaysia.

Sempena sambutan ulang tahun BMW M, BMW Group Malaysia ingin mencari model BMW M yang tertua bagi setiap siri model di dalam negara dan menyeru para pemilik di Malaysia untuk menghantar penyertaan masing-masing. Jika anda rasa anda tahu pemilik BMW M yang tertua di Malaysia, sertai misi pencarian ini dengan memberikan butiran mereka melalui link di sini.

Para pemenang akan berpeluang untuk membawa pulang hadiah BMW M serba eksklusif dan jentera mereka akan diberi sorotan oleh BMW Group Malaysia. Seorang pemenang akan dipilih bagi setiap siri model BMW M, dan hadiah-hadiah istimewa bagi penyertaan yang menarik juga menanti para peserta. Penyertaan akan ditutup pada 8 Jun 2022.

Kredit: BMW Malaysia

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI