Sudah jadi lumrah zaman sekarang di awal perkenalan pasti ingin berjumpa dan ber-dating. Kerana itulah masanya untuk mengenali hati budi antara satu sama lain. Dan zaman sekarang banyak perkara sudah berubah.

Jika dahulu si lelaki sahaja yang banyak keluar duit membayar segala perbelanjaan. Namun kini tidak lagi. ‘Tanggungjawab’ itu juga digalas bersama-sama oleh pasangan.

Tapi sebagai lelaki anda juga janganlah terlalu berkira. Bila lagi nak tunjukkan bahawa anda betuk-betul ambil berat dan mampu membahagiakan dia dengan kasih sayang serta keperluan lain seperti makan dan minum.

IKLAN

Namun dalam ber-dating duit bukan segalanya. First impression itu sangat penting. Jadi anda harus bersedia dengan sebaiknya.

TAMPIL BERSIH & WANGI 

Cuba keluar rumah tak gosok gigi, tahi mata air liur basi menghiasi muka, agak-agak ada tak orang nak tengok kita? Maka, perkara yang sama apabila kita menghadap Tuhan. Kalau kita takut orang bau nafas mulut kita yang tak sedap itu, cuba kita amalkan gosok gigi setiap kali sebelum solat juga.

IKLAN

TIBA AWAL

Kita selalu tepati waktu meeting, dating sebab kita tak nak buat orang lain tertunggu-tunggu. Mungkin orang tu akan marah dan kecewa. hmm.. cuba bayangkan, betapa sabarnya Allah dengan kita selama ini. Berapa kali kita solat awal waktu? Solat di akhir waktu memang selalu lah kan.

IKLAN

TUMPU PERHATIAN

Kalau fikiran kita melayang sewaktu berdating dengan makhluk bernama manusia pun akan dimarahi. Bayangkan kalau fikiran kita melayang sewaktu berdating dengan Pencipta. Dah lah tak sampai 5 minit waktu yang diluangkan untuk solat, fikiran pun entah ke mana tak tumpu pada bacaan. hmm.. yok cek sama-sama..kita cuba fahamkan bacaan dalam solat ya.

TENANG & TAK TERGESA-GESA

Kalau dalam meeting, ada tak kita tergaru-garu, bergerak lebih-lebih depan orang ramai sekalipun ada semut gigit, mesti kita cuba tahan bukan? Kalau kita boleh luangkan masa yang lama dalam meeting sampai dua tiga jam tidak tergesa-gesa, mari cuba tidak laju-laju dalam sempurnakan solat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI