Lelaki Beruban Lebih Tampan? Ia Sebenarnya Berlaku Bukan Sebab Usia Makin Tua Sahaja

9919

Uban itu awesome.

Mungkin ramai lelaki yang beruban akan setuju dengan statement di atas. Tapi hakikatnya jauh di sudut hati mereka sebenarnya merindui warna rambut hitam berkilat seperti dahulu.

Kalau anda perasan kaum lelaki lebih cenderung untuk tumbuh uban pada peringkat usia lebih awal. Adakah ia disebabkan oleh peningkatan usia atau hormon semata?

Bercakap mengenai uban, terdapar hadis dari Rasullah S.A.W tentang rambut beruban. Memetik hadis dari Abdullah bin Umar, Rasulullah S.A.W bersabda, “Uban adalah cahaya bagi seorang mukmin. Tidaklah seseorang beruban walaupun sehelai dalam Islam melainkan setiap ubannya akan dihitung sebagai suatu kebaikan dan akan meninggikan darjatnya” (HR. Al Baihaqi dalam Syu’abul Iman . Sheilkh Al Albani dalam Al Jami ‘ Ash Shogir mengatakan bahawa hadis ini hasan).

Bagi MASKULIN, uban itu mewakili satu boleh menjadi anjakan pemangkin perubahan identiti seorang lelaki untuk lebih matang. Malah tak keterlaluan juga untuk dikatakan bahawa uban juga adalah simbol maskuliniti.

Jadi apakah yang menyebabkan uban tumbuh di atas kepada anda? Ini 10 sebab berbeza mengala ia boleh berlaku.

1. Stres

Pernah tak dengar orang kata “Banyak uban ni sebab banyak berfikir”. Ya… terbuktilah bahawa tekanan jiwa sedikit sebanyak menyumbang pada masalah rambut beruban. Selain uban, stres juga bisa menyebabkan rambut rontok dan gugur.

2. Faktor Genetik

Sama seperti masalah kelemumur, rambut beruban juga bisa terjadoi andainya kamu mewarisi genetik yang cepat beruban daripada waris dan ahli kelurga kamu. Jika kedua ibu bapa mu jenis orang yang lekas beruban dahulu, maka kamu turut berisiko masalah rambut beruban sebelum waktunya.

3. Penggunaan Pengering Rambut

Jangan terkejut, haba dari peranti elektronik seperti pengering dan penggulung rambut boleh menyumbang masalah rambut beruban awal.Jika selalu digunakan terhadap rambut, rambut jadi lemah dan rapuh,. Suhu panas turut menganggu penghasilan melanin lalu, lekas beruban.

BACA: 10 Personaliti Lelaki Di Sebalik 10 Gaya Rambut Berbeza

4. Suka Mewarna Rambut

Rambut berwarna memang nampak cantik tetapi hakikatnya, pewarna boleh merosakkan sel melanin sehingga menjadikannya putih.

5. Tabiat Merokok

Sebuah kajian yang pernah diterbit hasil J.G. Mosley pada tahun 1996 mendapati, perokok akan mengalami empat kali ganda masalah rambut beruban (cepat beruban).

6. Makanan Segera

Mengambil makanan yang tidak sihat seperti makanan segera dan janjan akan merosakkan kesejahteraan tubuh bahkan, dalam masa yang sama, ia akan memberi efek negatif terhadap penghasilan melanin dalam rambut. Hasilnya rambut menjadi putih.

7. Kurang Asid Folik & Zat Besi

Kekurangan asid folik, zat besi dan vitamin B12 dalam tubuh akan melambatkan serta menjeas pertumbuhan rambut baru yang sihat.8. Kerap Cuci RambutSerius ke? Faktor ini berkait rapat dengan jenis syampu. Justeru pilihlah syampu yang bebas bahan kimia kerana bahan kimialah yang boleh menyebabkan rambut beruban cepat.

8. Kerap Cuci Rambut

Serius ke? Faktor ini berkait rapat dengan jenis syampu. Justeru pilihlah syampu yang bebas bahan kimia kerana bahan kimialah yang boleh menyebabkan rambut beruban cepat.

9. Diet Tak Seimbang

Pemakanan yang tak seimbang boleh mengakibatkan tubuh kekurangan nutrisi. Jika badan kurang nutrisi, sistem dalam badan tidak dapat berjalan dengan baik.

10. Kurang Vitamin B12 

Uban yang tumbuh di usia muda boleh juga kerana kadar vitamin B12 yang rendah. Selain itu, zat besi juga sangat diperlukan sebagai makanan rambut. Jadi adalah disarankan untuk sering mengambil makanan yang kaya dengan vitamin B12 dan zat besi.

Tinggalkan Komen