Setiap lelaki memang sudah dilahirkan dengan sifat yang ego dalam diri namun jika tidak dikawal, anda mungkin boleh menjadi seseorang yang panas baran.

Anda rasa.. hanya ana sahaja yang betul dan pendapat orang lain langsung tidak boleh dipakai. Tindakan sebegini amatlah tidak wajar.

Jika berdasarkan laporan keganasan rumah tangga, ramai wanita mendakwa tertipu dengan lelaki yang dikenalinya sewaktu bercinta.

“Lelaki, Buanglah Sikap Panas Baran Tu,” – Tak Ada Wanita Yang Suka Tau!

Selepas setahun berkahwin sahaja, anda sudah mula tunjukkan taring anda kepada insan lemah yang sewajarnya kita belai dengan kasih sayang.

IKLAN

Sehubungan itu, terdapat juga beberapa sebab utama kalau boleh wanita tak nak berkahwin dengan lelaki yang panas baran :

1. Asyik menengking

Lelaki panas baran dikatakan suka menengking. Sikit-sikit nak marah. Hal yang kecil pun boleh dibuat gaduh.

2. Tidak sabar

Selagi tidak mendapatkan sesuatu yang diingini, selagi itulah anda akan mencerca jiwa dan emosi kaum wanita ini.

IKLAN

3. Hilang kasih-sayang

Bermula dengan hilang komunikasi, setiap kali isteri hendak bersuara, anda menempelaknya. Lama-kelamaan, isteri pun hilang mood, begitu juga dengan kasih-sayang.

4. Jadi mangsa penderaan

“Lelaki, Buanglah Sikap Panas Baran Tu,” – Tak Ada Wanita Yang Suka Tau!

Kajian dunia menunjukkan lelaki panas barang tidak takut untung menghayunkan tangan mereka yang keras dan kuat itu ke tubuh wanita yang lemah dan tidak mampu melawan. Kerana cinta, mereka jaga aib dan tidak laporkan kepada polis tetapi itulah, merekalah yang jadi mangsa.

IKLAN

5. Ikutan buruk kepada anak-anak

Jika sudah memiliki cahaya mata, anak anda akan mengikut apa yang anda lakukan. Begitu juga dengan tabiat merokok.

“Kalau ayah merokok, apa salah saya nak merokok juga? Dan kalau ayah boleh pukul mak dekat rumah, kenapa saya tak boleh pukul orang dekat luar?” Pengaruh inilah yang paling kita risaukan dan berhadap dapat dikekang.

Apa-apa pun, masih belum terlambat untuk anda berubah menjadi insan yang lebih baik. Benar, semua orang ada kesilapan pada masa lampau namun ia tidak semestinya tidak boleh diubah.

Jika anda mahukan keamanan dan tidak mahu generasi akan datang bersifat lebih kurang ajar daripada anda sekarang, berubahlah!