Pada hari ini, Yamaha RX-Z masih lagi popular dan dianggap sebagai motor yang sentiasa evergreen. Walaupun pengeluarannya telah dihentikan 10 tahun yang lalu, namun ia masih lagi kekal segar di ingatan para peminat motor.

Bahkan Yamaha RXZ terus kekal menjadi motor legenda yang pernah menjadi raja di jalan raya Malaysia.

IKLAN

Setelah dihentikan pengeluarannya, pemilik bengkel telah memborong alat ganti RX-Z hingga ia sukar untuk dicari pada hari ini.

Suatu ketika dahulu, jika anda memiliki motosikal model RX-Z, anda dipandang tinggi dan akan nampak MASKULIN jika melewati jalan raya menggunakan model ini.

Kini, model motor ini telah memasuki kategori motosikal yang tidak mudah untuk dibaik pulih menggunakan barang orginal namun masih ada lagi alat ganti yang dikeluarkan oleh pihak ketiga.

Berikut adalah kira-kira asas untuk kos baikpulih motor legenda ini yang dikongsikan oleh seorang peminat motor iaitu, Shahrazi Sari.

IKLAN

BACA: Selain Check Kondisi Rantai Motorsikal, Ini 4 Bahagian Lain Wajib Diperiksa Bila Musim Panas

Assalamualaikum semua…ramai yang bertanya saya berapa kos habis untuk restore sebiji motor…bila dah bagi tau kos anggaran semua, dah terkejut pulak dan berfikir sekejap, biar betul kos habis macam tu sekali…baik aku beli kereta baik aku beli superbike baik aku beli kapal selam baik aku beli jet pejuang…bang itu hak abang nak beli apa2 saya x boleh nak halang…

Ok restore ni sebenar nya ada 3 kategori…pertama restore recond kedua restore brg2 baru nos original ketiga restore brg baru tp lokel atau gred…yg restore ketiga ni sy x nk ulas sngat la sy ulas untuk yg pertama dan kedua je…

Restore recond ni maksud nya separuh brg2 lama yg ada dibaik pulih balik contoh nya body frame, casing enjin, head block, handle, papan handle, breket footrest, swimarm, fork dan lain2 lg semua tu dicuci dan dicat balik untuk nmpak seperti baru…manakala skru, bolt dan nut2 dicelup balik supaya nmpk seperti baru…dengan ini dapat menjimat kn sedikit kos untuk restore…

Restore brg2 baru nos original ni plak semua brg2 yg akan dipasang adalah brg2 yg baru brg2 yg belum diguna pakai lg brg2 yg didalam plastik…tp x semua brg2 yg baru senang untuk didapati ada diantara nya dh stop production dh susah nk dapat senang cakap kilang dh x buat lg brg2 tu…sebab itu la ada sesetengah brg2 baru ni harga nya tnggi untuk dibeli disebabkan stok susah untuk dapat…ini menjadikan kos untuk restore brg2 baru nos original lebih tnggi dari restore recond…

Dibawah ini sy list kn beberapa brg2 berserta harga paling minimum mengikut market sekarang ini yg sy tau untuk RESTORE BRG2 BARU NOS ORIGINAL UNTUK CATALYZER…

BODY FRAME NOS RM1650
CRANCKASE SEPASANG RM1450
FORK HLY SKALI T FORK NOS RM500
FORK KYB RM200
SEAT PAPAN PUTIH NOS RM850
COVERSET NOS SIAP STICKER ORIGINAL KILANG RM2000-RM3000
COVERSET HLY RM750
CALIPPER BREK RM850
HOSE BREK RM150
MASTERPUMP RM250
HANDLE RM380
CROWN HANDLE NOS RM750
METER RM900
MAGNET RM450
COIL MAGNET RM500
GRENSAT RM600
MANGKUK CLUTCH / GIGI 22 RM500
CASING ENJIN SPASANG RM650
SUIS HANDLE RM900
SKRU BOLT NUT COMPLETE RM1600
BLOCK RM1100
HEAD RM450
KICK STARTING NOS RM200
SIGNAL SPASANG NOS RM150
BREKET NO PLATE NOS RM100
EXZUS CATAL RM550
MAIN SUIS RM220
CDI RM280
RIM TAYAR COMPLETE RM1500

BACA: Lelaki Boleh Sakit Pinggang Jika Guna Absorber Rosak, Ini 4 Cara Nak Check, Mudah Je!

Ini diantara kos paling minimum kalo restore brg2 baru nos original, sementara brg2 masih lg bleh didapati…nati anda semua total la sendiri brapa kos dia atas…ada lg brg2 yg sy x list kn didalam ni cukup la sy list kn brg2 yg tu je untuk pengetahuan semua…kalo ada silap pasal harga bleh komen2 je untuk pengetahuan semua…ini untuk harga original sahaja ya bukan lokel atau gred…ini untuk motor catalyzer je belum lg untuk model mili bosch yahoo atau energy lagi berdarah hidung…

Moral of the story jgn la kita cepat melenting atau terus nk kecam seharusnya siasat dahulu harga market biar ada pengetahuan sedikit…malu bertanya sesat jalan bang ooiiiiiiii…kalo kilang ada keluar lg brg2 tu semua atau motor pn ada keluaran lg harga x kn tnggi smpai mcm tu sekali…jd fikir2 kan la tepuk dada tnya selera…ikut kemampuan diri sendiri jgn la smpai jadi hamba rxz plak…

Terima kasih kerana sudi membaca…sekian daripada saya Shahrazi Sari. Peminat motor yamaha rxz…demo beci kawe banggo yyeeaahh…