Jika mahu murah rezeki, suami isteri haruslah saling melengkapi dan bertolak-ansur dalam rumah tanga. Kena ada yang memberi dan ada yang menerima. Barulah rumah tangga bahagia.

Namun bagaimana nak memastikan suami isteri sentiasa murah rezeki?

Perkongsian Firdaus Mokhtar di laman Facebooknya ini boleh suami isteri jadikan panduan. Mudah-mudahan dengan perkongsian amalan ini akan memudahkan lagi rezeki anda dan pasangan dalam rumah tangga.

Amalan Makan Bersama Kunci Allah Nak Bagi Rezeki Suami Isteri Datang Tanpa Diduga!

Suami isteri nak murah rezeki, ini kena buat selalu.

1. Makan sama-sama.

Ini yang kita kena buat selalu. Lagi-lagi pasangan yang suami isteri bekerja. Masa yang ada cuma masa balik daripada kerja dan dua-dua dah penat.

Balik dengan emosi. Balik dengan masalah tempat kerja dan kerja yang tidak selesai. Apa pun berlaku, cari masa untuk makan bersama. Walau pun cuma makan biskut kering bersama. Huhu.

Kalau tak larat nak masak lepas balik kerja, ajaklah pasangan keluar makan di luar. Itu pun dah ada waktu makan bersama.

2. Layani anak-anak dengan penuh kemesraan.

Bila dah ramai anak, biasalah ragam mereka juga berbagai-bagai. Seorang macam ini, seorang macam itu. Yang pertama ajak main, yang kedua ajak makan, yang paling kecil ajak tidur. Serentak semuanya. Kahkah.

IKLAN

Ini normal. Santuni anak-anak elok-elok. Banyakkan bercakap dengan mereka. Bagi logik supaya mereka belajar untuk berfikir.

“Adik tu dah lama jaga, lama juga dia main tadi. Adik dah penat tu bagi ayah tidurkan adik dulu ya. Abang Ngah baru bangun tidur ada tenaga banyak lagi. Pergi tolong mak sekejap. Adik tidur nanti ayah tolong abang Ngah buat kerja tu.”

Kena sangat-sangat sabar. Mereka tak tahu apa lagi.

3. Beri panggilan yang baik untuk suami dan isteri.

Dalam situasi apa sekali pun, tenang atau pun konflik. Kemesraan panggilan kena kekalkan.

Dan bila isteri panggil, suami jawablah elok-elok. Pandang muka isteri dan senyum. Hah, begitu.

IKLAN

4. Beri isteri duit belanja sekali pun isteri ada pekerjaan dan ada gaji sendiri.

Benar zaman ini zaman suami isteri bekerja. Suami ada pendapatan, isteri juga sama. Banyak juga berlaku gaji isteri lebih besar.

Tak kesah hal itu, ambil berkat beri isteri sedikit duit belanja. Sekali pun cuma RM10.

Yang isteri bila dapat duit daripada suami ucapkan terima kasih. Ambil cara elok dan senyum juga. Iya sama, sekali pun cuma RM10. Huhu.

5. Selalu tenangkan hati pasangan ketika resah.

Seorang suami pasti faham dan tahu emosi isteri yang sedang resah. Begitu juga bagi seorang isteri.

IKLAN

Rupa kerut dahi yang mencantumkan kening suami itu pasti dia tahu sebab apa. Punyalah hebat isteri ini. Maka, tenangkan. Ajak bersembang dan mungkin berjalan.

Amalan Makan Bersama Kunci Allah Nak Bagi Rezeki Suami Isteri Datang Tanpa Diduga!

Kalian, semua ini adalah perkara yang merapatkan lagi kasih sayang antara suami isteri. Dan memang itulah rahsianya. Kalau kalian nak rumah tangga kalian murah rezeki, kena tingkatkan kasih sayang antara tonggak utama rumah tangga itu.

Suami dan isteri kena sangat menzahirkan kasih sayang. Maka dengan itu rezeki akan datang sebanyak-banyaknya.

Namun ingat juga ya, rezeki bukan soal duit semata-mata. Anak yang baik, mertua yang memahami, jiran yang selalu membantu, kereta yang tak pernah rosak, dapat solat jemaah sama-sama, makan yang tak pernah putus dan paling tidak masih dapat melihat suami dan isteri itu hidup bersama juga aalah rezeki.

Sekian.

Firdaus Mokhtar,
Begitulah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI