Image by Freepik

Salah satu perkara yang cukup mencabar apabila melancong atau melakukan pengembaraan ke luar negara ialah jumlah pakaian yang ingin dibawa.

Bagi anda yang ingin mengembara dalam tempoh yang agak lama seperti seminggu atau ke atas pastinya mahu melakukan perkiraan yang baik. Apatah lagi jika perjalanan anda banyak melakukan perhentian dalam sepanjang tempoh pengembaraan tersebut.

Nak galas beg yang terlalu berat pastinya sangat membebankan. Jadi mahu atau tidak haruslah mengambil keputusan untuk bawa pakaian yang perlu sahaja. Itu tidak termasuk lagi barangan cenderamata yang dibeli sepanjang perjalanan.

Pastinya mauatan akan menjadi lebih berat. Untuk travel yang baik kita seharusnya lebih pintar dalam memilih pakaian yang sedikit dan fungsinya lebih efisen. MASKULIN tertarik dengan satu perkongsian dari seorang pengguna Facebook yang juga seorang pengembara dan penulis buku berjudul ‘Kembara 40 Tahun Si Kutuberahak, Ir. Zainuddin Omar.

Berdasarkan pengalamannya untuk travel light atau pengembaraan ringan dia hanya membawa dua helai pakaian dalam sahaja.

Anda mesti berfikir, “Cukup ke?”

IKLAN

Sebenarnya ada trik yang menarik dikongsikan oleh beliau. Jelasnya setiap kali bermalam dia akan membasuh sehelai dan keesokan harinya pakai sehelai. Ia akan dipakai secara bergilir setiap hari!

Tambahnya lagi, trik ini hanya boleh dilakukan dengan pakaian atau seluar yang tertentu sahaja. Paling penting ia boleh kering dalam tempoh yang cepat iaitu kira-kira dua jam sahaja.

Dia menggunakan seluar dalam dari jema UNIQLO Airism kerana diperbuat daripada kain jenis polyester dan spandex.

Lelaki Ini Kongsi Tip Travel Lama Dengan Hanya Bawa Dua Helai Pakaian Dalam Sahaja

IKLAN

“Ianya dibawa bersama saya ke South America, Central Asia dan Northern Norway.
Walaupun waktu winter, ianya boleh kering pada sekejap waktu sahaja.

“Jangan guna pakaian atau pakaian dalaman material cotton kerana lambat kering dan menyusahkan anda jika selalu berpindah randah bila travel berbagai tempat dalam jangkamasa sekejap. Harganya lebih mahal dari biasa tetapi berbaloi,” tambahnya lagi.

Lelaki Ini Kongsi Tip Travel Lama Dengan Hanya Bawa Dua Helai Pakaian Dalam Sahaja

IKLAN

Menarik bukan perkongsian daripada seorang pengembaran yang mempunyai pengalaman cukup luas seperti Ir. Zainuddin Omar. Semoga perkongsian beliau ini memberikan banyak manfaat buat anda yang ingin turut mengembara.

Anda boleh dapatkan UNIQLO Airism di sini https://invol.co/clftdi5

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Kredit: Ir. Zainuddin Omar

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI