Tidak disangkal lagi, hampir di seluruh dunia statistik mendapati secara purata lelaki lebih pendek umur daripada wanita. Selain itu, lelaki juga paling tinggi terdedah dengan pelbagai penyakit kronik seperti jantung dan kanser.

Koronavirus atau SARS-CoV-2 seolah-olah turut mengikuti corak yang sama. Statistik di kebanyakan negara di dunia mendapati jumlah lelaki mendapat wabak virus pembunuh itu adalah lebih tinggi berbanding kaum wanita.

Malah, kadar kematian kaum lelaki angkara Covid-19 rata-rata juga lebih sekali ganda tinggi berbanding wanita.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh The Wall Street Journal pada hujung Mac lalu, peratusan kematian pesakit lelaki Covid-19 di Itali dan Denmark mencecah 71 peratus berbanding pesakit wanita 29 peratus.

Lelaki Lebih ‘Pendek Umur’ Berbanding Wanita Untuk Melawan Covid-19, Ini Bukti-buktinya!

Laporan tersebut bagaimanapun tidak mendedahkan data di Amerika Syarikat (AS). Namun, berdasarkan laporan portal Vox Media, di New York sahaja setakat 9 April lalu berdasarkan angka kematian 6,200 orang, 60 peratus merupakan pesakit Covid-19 lelaki.

Jika berdasarkan peratusan tersebut dan statistik semasa di negara ini, peratusan kematian pesakit Covid-19 lelaki di Malaysia adalah yang paling tinggi di dunia berbanding dengan negara lain.

IKLAN

Berdasarkan statistik semalam dengan 77 kematian Covid-19 yang direkodkan di Malaysia, 59 kematian melibatkan pesakit lelaki manakala hanya 18 kematian melibatkan pesakit wanita.

Ini bermakna dari segi peratusan, jumlah kematian bagi pesakit lelaki di Malaysia ialah 76.6 peratus berbanding kaum wanita 23.4 peratus.

Persoalannya yang kini, mengapakah Covid-19 bukan lebih mudah merebak dalam kalangan kaum lelaki, bahkan menyebabkan kematian banyak ketua keluarga di dunia terutamanya di Malaysia.

Lelaki Lebih ‘Pendek Umur’ Berbanding Wanita Untuk Melawan Covid-19, Ini Bukti-buktinya!

Merujuk kepada laporan Sinar Harian, wanita mempunyai sistem imunisasi yang lebih cekap berbanding kaum lelaki. Hormon estrogen iaitu salah satu hormon utama pada wanita juga membantu memberikan perlindungan daripada jangkitan virus kepada wanita.

IKLAN

Selain itu, wanita mempunyai lebih X kromosom berbanding lelaki. Kromosom X ini bertanggungjawab untuk menjana komponen penting dalam sistem imunisasi terhadap jangkitan virus.

Selain itu kesedaran dan disiplin terhadap kesihatan dalam kalangan wanita lebih tinggi apabila mereka lebih gemar membasuh tangan selain lebih segera mendapatkan rawatan sekiranya terdapat simptom penyakit tertentu.

Lelaki lebih ramai terdedah kepada penyakit ini kerana kebanyakan mereka bekerja di luar rumah dan kerap berumpul beramai-ramai di luar rumah.

Kajian sains sosial juga telah membuktikan lelaki biasanya mengambil mudah terhadap penyakit-penyakit yang dihidapi mereka. Lelaki sukar untuk berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan di peringkat awal gejala.

IKLAN

Lelaki Lebih ‘Pendek Umur’ Berbanding Wanita Untuk Melawan Covid-19, Ini Bukti-buktinya!

Kebanyakan kaum lelaki sering berjumpa doktor setelah berada di peringkat pertengahan atau akhir penyakit iaitu ketika penyakit sudahpun menjadi serius atau sukar dikawal.

Malah, Lebih ramai lelaki yang merokok dan minum alkohol (lima kali ganda berbanding wanita) menyebabkan sistem imunisasi mereka lebih rendah. Maka mereka lebih mudah mendapat jangkitan Covid-19 yang serius sehingga mengakibatkan kematian.

Merokok juga boleh menyebabkan virus mudah berpindah daripada tangan ke mulut melalui rokok. Virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan penyakit Covid-19 juga cenderung menyerang paru-paru kerana terdapat reseptor angiotensin converting enzyme 2 (ACE-2) yang banyak terdapat di paru-paru dan saluran pernafasan.

Perokok juga sering mendapat penyakit seperti kanser paru-paru dan penyakit saluran pernafasan obstruktif kronik yang menyebabkan kesan Covid-19 bertambah teruk sekiranya mereka terkena jangkitan penyakit ini.

Sumber: Sinar Harian

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI