Ingatan merupakan sebahagian daripada fungsi otak kita. Langkah pertama untuk menajamkan fungsi ingatan adalah dengan menjaga kesejahteraan dan kesihatan otak.

Seperti seorang olahragawan yang bergantung pada senaman, latihan, tidur yang cukup serta makanan yang penuh khasiat untuk bertanding di Olimpik , otak kita secara langsung atau tidak juga bergantung pada faktor yang disebutkan untuk berfungsi. Berikut beberapa perkara bagi menajamkan lagi ingatan anda.

Lelaki Pelupa Disangka Bodoh, Sebenarnya Mereka Stres

  1. Bersenam

Bersenam untuk menyihatkan badan dan menyihatkan otak. Bersenam boleh meningkatkan pengaliran oksigen ke otak . Bersenam juga boleh mengelakkan penyakit yang boleh merosakkan otak seperti diabetes dan darah tinggi. Ia juga boleh merangsang bahan kimia yang berguna untuk otak serta melindungi sel otak daripada cepat rosak.

 

IKLAN
  1. Tidur yang cukup

Apabila kita kurang tidur , otak tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya. Apabila otak tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya, maka tahap ketajaman pemikiran pasti akan menurun dan menyebabkan banyak permasalahan yang tidak dapat diselesaikan dengan sempurna.

Lelaki Pelupa Disangka Bodoh, Sebenarnya Mereka Stres

IKLAN
  1. Melakukan aktiviti menarik.

Mempunyai hubungan atau melakukan aktiviti sosial yang sihat secara tidak langsung akan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan fungsi otak kita. Kajian yang dilakukan oleh Havard School of Social Health menunjukkan bahawa mereka yang menjalani aktiviti sosial yang sihat serta aktif mengalami penurunan tahap ingatan yang paling lambat. Selain daripada berinteraksi dengan manusia, mempunyai haiwan peliharaan juga boleh membantu.

Lelaki Pelupa Disangka Bodoh, Sebenarnya Mereka Stres

IKLAN
  1. Ketawa

Ketawa dengan menonton cerita jenaka memang boleh menajamkan pemikiran. Apabila kita ketawa , ia sebenarnya melibatkan banyak kawasan otak. Secara tidak langsung merupakan senaman untuk otak. Kajian menunjukkan bahawa memahami sesuatu bahan kelakar bukan sahaja menarik tetapi memerlukan kefahaman dan kreativiti yang tinggi

Lelaki Pelupa Disangka Bodoh, Sebenarnya Mereka Stres

  1. Stres

Stres adalah musuh utama otak. Jika tidak dikawal , stres yang berpanjangan boleh merosakkan sel-sel otak dan merosakkan kawasan hipokampus . Hipokampus adalah kawasan otak iaitu ingatan baru terbentuk dan ingatan lama disimpan.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI