Tidak dinafikan dalam mana-mana budaya moden dalam tempoh seratus tahun ini warna memainkan peranan yang cukup penting dalam fesyen.

Pemilihan warna yang sesuai bukan sahaja menonjolkan karakter seseorang tetapi mampu menonjolkan sisi lebih tampan atau cantik seseorang itu.

Lelaki & ‘Pink’! Ini Beberapa Sebab Kenapa Ia Semakin Diterima Lelaki

Sejak sekian lama kita berdepan dengan sesetengah stereotaip yang cukup menebal di kalangan masyarakat apabila menyentuh tentang warna dan fesyen. Salah satunya ialah warna merah jambu atau pink yang sekian lama hanya dikatakan sesuai untuk wanita.

Menurut VINTAGE 1946, warna pink sebenarnya mempunyai sejarah yang cukup unik dalam dunia fesyen lelaki.

Tahukah anda pada era 1800-an, lelaki yang berpengaruh dan mempunyai pangkat memakai warna pini untuk membezakan diri mereka dengan orang lain!

Namun seiring perkembangan zaman, warna ini mula lebih terkait dengan wanita. Namun pada masa kini ia kembali diterima lelaki sebagai warna yang tidak lagi menjurus ke arah sifat feminin semata.

Lihatlah aktor seperti Daniel Craig contohnya juga elegan dan yakin menggayakan sut berwarna pink.

IKLAN
Lelaki & ‘Pink’! Ini Beberapa Sebab Kenapa Ia Semakin Diterima Lelaki
Daniel Craig

Berikut MASKULIN kongsikan kenapa lelaki juga boleh bergaya dengan warna pink!

HAPUSKAN STEREOTAIP JANTINA

Pada era ini masyarakat semakin sedar tentang kepentingan membuang stereotaip jantina yang membataskan lelaki daripada memakai warna merah jambu.

PILIHAN PERIBADI

Kenapa tidak! Itulah jawapannya. Setiap lelaki berhak memilih warna yang mereka suka. Apa paling penting mereka selesa termasuklah menggayakan pakaian berwarna pink.

KEPELBAGAIAN FESYEN

Lelaki & ‘Pink’! Ini Beberapa Sebab Kenapa Ia Semakin Diterima Lelaki

IKLAN

Industri fesyen semakin menggalakkan kepelbagaian dan kreativiti dalam gaya berpakaian, membolehkan lelaki mengekspresikan identiti mereka melalui pilihan warna termasuk pink.

Lihat sahaja koleksi pakaian premium terbaru adidas Z.N.E yang membariskan seleksi warna pink sebagai pilihan yang cukup menarik.

Lelaki & ‘Pink’! Ini Beberapa Sebab Kenapa Ia Semakin Diterima Lelaki

KESEIMBANGAN EMOSI

Beberapa kajian menunjukkan bahawa warna merah jambu dapat membantu mengurangkan ketegangan dan menggalakkan keseimbangan emosi.

IKLAN

KESEDARAN KANSER

Warna merah jambu telah diambil sebagai simbol kesedaran kanser payu dara. Jadi memakai warna pinkj boleh menjadi simbolik menyokong perjuangan melawan kanser ini.

Lelaki & ‘Pink’! Ini Beberapa Sebab Kenapa Ia Semakin Diterima Lelaki

WARNA VERSATIL

Pink kini telah dianggap sebagai warna yang cukup versatil bukan sahaja untuk wanita tetapi juga lelaki. Walaupun ia mampu membuatkan pemakainya lebih menonjol tetapi ia sesuai dipadankan dengan warna monokrom seperti putih dan hitam.

Lihat sahajalah karakter-karakter lelaki dalam filem hit ‘Barbie’ terutamanya Ken. Tetap nampak macho walaupun bergaya dalam busana berwarna pink!

@maskulinmy Pelakon meningkat naik, Nabil Aqil ingin mencabar dirinya melakonkan watak-watak ‘panas’ seperti gengster dan juga lelaki ‘cinta sejenis’. Mungkin cabarannya lebih unik dan berbeza. All the best Nabil! #maskulin #majalahmaskulin #fyp #fypmalaysia #foryoupage #nabilaqil #artismalaysia #artis #maskulinmen #maskulingayahidup ♬ original sound – Maskulin

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI