Apakah sebab utama wujudnya lelaki yang malas menjaga kulit wajah? Antara alasan biasa yang kita dengar ialah sibuk, tak ingat, tak sempat dan tak fikir ia perlu pun.

Itulah andaian yang salah boleh dilakukan oleh lelaki walaupun memiliki wajah yang kacak terhadap penampilan diri mereka. Berbeza dengan di mana lelaki amat cerewet sekali.
Atau jenis latihan kecergasan, memakai pakaian yang sesuai dan memotong rambut mengikut gaya terkini, namun masih ramai lelaki kurang menitiberatkan penjagaan kulit wajah.

Seperti wanita, kulit wajah lelaki juga setiap hari terdedah kepada sinaran ultra ungu, habuk dan sebagainya. Itu tidak termasuk tekanan yang boleh mengakibatkan kulit nampak kusam, tidak berseri dan lelaki nampak lebih berusia daripada usia sebenar.

Hakikatnya, lelaki juga ingin tampil menawan dengan memiliki kulit wajah yang bersih, cerah dan bebas daripada cela, jerawat serta masalah kulit yang lain.

Sel-sel mati

Golongan lelaki harus peka terhadap penjagaan kulit wajah dan mereka perlu memperbaiki kulit wajah supaya penampilan sentiasa tampak kacak, segak dan muda.

Secara umumnya, rejim penjagaan kulit wajah lelaki merangkumi proses mencuci, diikuti krim pelembap mengikut jenis kulit.

Namun, ada pula lelaki yang terlupa tentang kepentingan penggunaan krim sental atau skrab. Ini kerana, mereka menganggap produk tersebut bukan satu kewajipan. Tahukah anda bahawa jenama-jenama produk penjagaan kulit terkenal seperti Lancome, Lab Series, Biotherm, Nivea dan sebagainya sentiasa memperkenalkan skrab dalam siri produk penjagaan kulit khusus untuk lelaki?

Krim penyental produk yang dihasilkan menanggalkan sel-sel kulit mati. Penggunaannya secara teratur dipercayai mampu menjadikan sel kulit wajah kelihatan lebih berseri, halus dan licin.

IKLAN

Lelaki Pun Perlu Skrub Wajah Barulah Yang Kacak Semakin Kacak

Penuaan

Pemakaian skrab perlu diteruskan walaupun wajah anda sudah bersih dan menarik. Ini kerana penggunaan berterusan boleh melambatkan proses penuaan kulit.

Tetapi, mereka yang mempunyai masalah jerawat teruk tidak disarankan menggunakan skrab kerana kandungan bahan-bahan yang terdapat dalam krim itu dikhuatiri akan menyebabkan pertumbuhan jerawat yang lebih banyak.

Di samping itu, sama ada anda merupakan lelaki metroseksual ataupun bukan, anda dicadangkan berbelanja sedikit untuk membeli satu produk skrub yang berkualiti bagi mengekalkan keremajaan dan ketampanan kulit.

IKLAN

Lelaki Pun Perlu Skrub Wajah Barulah Yang Kacak Semakin Kacak

INI 4 RUTIN WAJIB ANDA LAKUKAN PADA WAJAH!

CUCI MUKA

Sama ada lelaki atau perempuan, kita pasti tahu mencuci muka adalah rutin yang perlu dilakukan untuk membuang kotoran di kulit wajah. Pertama sekali bagi si gadis pastikan anda mencuci wajah menggunakan pencuci sesuai dengan kulit sebelum memulakan solekan.

Begitu juga bagi lelaki, cuci muka terlebih dulu sebelum meletakkan sebarang krim atau bedak asas pilihan anda.

GUNA SKRUB

IKLAN

Menggunakan skrub secara berkala adalah perlu untuk proses pengelupasan kulit. Ini kerana ia akan membuang sel kulit mati sepenuhnya sebelum memulakan solekan. Sapu rata skrub dengan urutan membulat pada wajah dan leher. Mahukan hasil terbaik? Bilas dengan air suam.

SERUM SUMBER VITAMIN

Mencuci akan menghilangkan minyak dan menjadikan wajah kering. Untuk seimbangkan kembali, sapukan serum wajah terlebih dulu sebelum menggunakan pelembap kulit agar kulit menyerap lebih banyak vitamin dan mineral.

Serum juga boleh digunakan selepas proses skrub wajah kerana lapisan kulit yang tertutup dengan solekan menyebabkan liang pori tersekat dan berminyak.

LEMBABKAN WAJAH

Pastikan anda menggunakan krim pelembap yang sesuai dengan jenis kulit untuk mengekalkan kelembapan. Pelembap kulit boleh membuatkan lapisan muka lebih lembut dan mencantikkan kesan solekan.

Jangan lupa untuk gunakan pelembap yang mengandungi pelindung SPF iaitu mampu menghalang sinaran cahaya matahari. Impak menggunakan pelembap pada wajah sebenarnya lebih berkesan dengan membuat kaedah urutan. Ini kerana serapan pelembap lebih cepat dan pantas berbanding sapuan biasa.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI