1.Frekuensi pembasuhan rambut bergantung kepada ketebalan rambut.

Jika anda mempunyai rambut yang lebat atau kasar, anda boleh membasuh rambut anda dua hari sekali atau dua kali seminggu. Namun, jika anda mempunyai rambut yang lembut, anda patut membasuhnya setiap hari. Selang selikan penggunaan syampu yang anda biasa gunakan dengan perapi yang diformulakan untuk melebatkan rambut untuk mengekalkan minyak semula jadi rambut anda

2. Gunakan air yang bersuhu rendah

Jika anda mandi dengan menggunakan air yang terlalu panas, folikel rambut anda akan mudah terbuka dan menyebabkan rambut anda mudah kering dan rosak. Gunakan air yang bersuhu agak suam untuk membasuh dan merapikan rambut anda. Kemudian, basuhkan dengan air bersuhu rendah untuk menutup folikel rambut anda dan memberikannya sinar. 

IKLAN

3.Gunakan syampu sebesar duit syiling sahaja.

Rambut anda tidak perlu dilitupi sepenuhnya dengan buih hanya untuk memastikannya benar-benar bersih. Sebaliknya, tumpukan pada bahagian akar rambut. Urut lembut dan gunakan air untuk membantu meratakannya. Biarkan selama seminit dua.

4. Jangan kerap tukar jenama syampu

IKLAN

Tukar syampu anda, setelah habis, gunakan semula syampu dari jenama yang sama. kalau asyik bertukar nanti rambut anda tidak konsisten dna mudah rosak.

5.Cuba gunakan ‘hair mask’

IKLAN

Apa kata anda cuba gunakan ‘masker rambut’ untuk menggantikan peranan perapi rambut. Masker rambut memberi rambut anda perlindungan dan hidrasi. Jika anda mempunyai rambut yang kasar, anda boleh meratakannya ke seluruh bahagian kepala, tetapi jika rambut anda lembut, tumpukan hanya pada bahagian hujung rambut.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI