Image by jcomp on Freepik

Tidak dinafikan di kalangan lelaki di antara masalah yang sering dirahsiakan mereka daripada orang lain adalah berkaitan dengan ‘prestasi’ hubungan intim bersama isteri.

Percaya atau tidak ramai lelaki yang berdepan masalah ini sering mencari penyelesaian yang tidak betul. Salah satu masalah yang sering menghantui kaum lelaki ialah ejakulasi pra-matang. Melakukan pelayaran tidak sampai dua minit sudah tertewas.

Ia bukan sahaja boleh menjejaskan keegoan atau keyakinan diri tetapi dalam jangka masa yang panjang merumitkan hubungan bersama pasangan. Mengamalkan gaya hidup yang sihat merupakan salah satu jalan atau solusi yang boleh membantu mengatasi masalah ini.

Selain melakukan senaman secara rutin, pengambilan jenis-jenis makan juga penting. MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari Dr Rauhana Ismail menerusi satu video hantarannya di laman media sosial. Menerusi video itu beliau menerangkan tentang lima jenis makanan terbaik buat lelaki tahan lama.

Jadi apakah makanan tersebut? Ikuti perkongsian di bawah!

TIRAM

Lima Jenis Makanan Terbaik Buat Lelaki Lebih Tahan Lama

IKLAN

Tiram memang dikenali sebagai sejenis makanan yang dianggap sebagai aphrodisiac semula jadi yang boleh membantu meningkatkan libido atau keinginan seksual. Ia kaya dengan zink yang merupakan salah satu mineral komponen untuk ‘air lelaki’ lebih berkualiti.

TEMBIKAI

Lima Jenis Makanan Terbaik Buat Lelaki Lebih Tahan Lama
Image by freepic.diller on Freepik

Siapa sangka buah yang sarat dengan air ini baik untuk lelaki. Paling penting anda perlu makan tembikai bersama empulur hijaunya kerana ia mengandungi citrulline yang juga dianggap sebagai viagra semula jadi. Jadi amalkan makan tembikai dalam diet anda ya.

BAYAM

Lima Jenis Makanan Terbaik Buat Lelaki Lebih Tahan Lama
Foto: Pexel

Sayuran hijau pekat seperti bayam mengandungi magnesium. Ia merupkan komponen yang sangat penting untuk kelajuan, kuantiti, kualiti ‘air lelaki’.

IKLAN

Ia juga merupakan mineral yang boleh membantu dan menyokong otot arteri atau pembuluh darah. Arteri mengangkut darah bersih dari jantung ke seluruh badan termasuklah ke bahagian sulit.

BUAH DELIMA

Lima Jenis Makanan Terbaik Buat Lelaki Lebih Tahan Lama
Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Buah yang banyak sekali khasiatnya. Untuk anda amalkan dengan meminum jus delima. Kisarkan buah delima sekali dengan bijinya kerana ia kaya dengan zink.

Delima juga kaya dengan iron atau zat besi. Selian itu ia mempunyai elemen antioksidan yang kata dan juga anti inflamasi. Delima juga bagus untuk tingkatkan prestasi lelaki ketika bersama pasangan.

IKLAN

SERBUK KOKO COKLAT

Lima Jenis Makanan Terbaik Buat Lelaki Lebih Tahan Lama
Image by Freepik

Coklat di sini ialah dari jenis dark choco dari bentuk serbuk. Bukanlah coklat bar atau coklat biasa. Pilih coklat yang datang dalam bentuk serbuk yang asli dan pahit. Ia boleh trigger hormon gembira dikenali sebagai serotonin.

Ia juga mengandungi phenylethylamine yang boleh mencetuskan atau trigger hormon cinta. Sebab itulah coklat mampu merapatkan hubungan pasangan!

Semoga perkongsian kali ini boleh memberikan banyak manfaat untuk anda!

Sumber: Dr Raihana Ismail

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI