Kemurungan

Boleh terangkan lebih lanjut berkaitan kemurungan?

Kemurungan merupakan satu penyakit mental berkaitan dengan mood/emosi. Kemurungan bukan kesedihan oleh kerana ia mempunyai ciri-ciri tertentu dan biasanya berpanjangan dan akan mengakibatkan fungsi seseorang individu itu terjejas. Antara simptom-simptom kemurungan melibatkan simptom fizikal iaitu sukar tidur, mudah letih dan kurang selera makan. Simptom psikologikal pula adalah perasaan tidak berguna, kurang jati diri, tiada keupayaan untuk bergembira dan juga merasa emosi itu murung. Kadangkala juga ada pesakit yang akan memikirkan mati dengan cara membunuh diri. Malahan, kemurungan merupakan satu faktor yang boleh mengakibatkan kejadian seperti ini terjadi. Akhir sekali adalah simptom kognitif dimana individu yang murung sukar untuk mengingati dan mempunyai kekurangan didalam aspek fokus dan konsentrasi. Biasanya simptom ini pula akan mengakibatkan seseorang itu ditempat kerja seolah-olah buat2 busy i.e presenteeism tetapi, dia sebenarnya tidak dapat menumpukan perhatian pada kerja yang diberikan

Majoriti Lelaki Murung Sebab Duit Dan Perempuan

Purata rakyat Malaysia yang mengalami kemurungan. Lebih kepada perempuan atau lelaki? Mengapa?

 

Mengikut kajian, kemurungan biasanya berlaku dikalangan kaum hawa. Sebabnya tidak begitu jelas tetapi ada penyelidik mengatakan bahawa kaum wanita lebih senang meluahkan perasaan mereka dan juga mungkin dibebani dengan kerja harian yang melibatkan penjagaan keluarga dan juga kerja harian. Bagi lelaki pula, satu teori kenapa ia lebih wanita dari lelaki adalah mungkin mereka (kaum lelaki) ini mengalami kemurungan tetapi menggunakan kaedah lain untuk memulihkan diri sendiri seperti penggunaan dadah seperti alkohol antaranya. Oleh kerana itu, mereka tampil untuk bantuan lambat ataupun diagnosa awal mereka adalah masalah dadah walhal mereka mungkin mengalami kemurungan dahulu yang menyebabkan mereka mengambil dadah tersebut. Didalam hidup (lifetime prevalence), prevelan mendapat kemurungan adalah lebih kurang 12 – 14%.

 

Faktor menyebabkan kemurungan?

 

Berbagai-bagai faktor yang boleh menyebabkan kemurungan. Diantaranya adalah, penggunaan dadah pada usia awal, keluarga yang mempunyai ahli yang mengalami kemurungan (family history), stres yang kronik, tekanan kehidupan dan juga, personaliti yang lebih risau/gelisah, masalah kekeluargaan, masalah kesihatan kronik dan sebagainya.

 

Bagaimana seseorang tahu bahawa dirinya menghidap penyakit ini?

 

IKLAN

Biasanya sukar untuk mengetahui tanpa mengenali isu kemurungan ini. Simptom2 awalan berbagai, akan tetapi mereka ini pastinya akan mengalami antara dua simptom utama iaitu merasa murung (sedih tanpa sebab yang berpanjangan biasanya lebih dari dua minggu) dan ketidak bolehan untuk bergembira (anhedonia). Cara lain adalah dengan menggunakan soalan saringan yang dipanggil DASS ataupun Depression Anxiety Stress Scale. Alat saringan ini dan seangkatan dengannya dapat membantu kita mengenali adakah .

Majoriti Lelaki Murung Sebab Duit Dan Perempuan

Ada langkah pencegahan awal tak?

 

Bagi kaum lelaki, yang paling penting adalah menjauhkan diri daripada dadah termasuk tembakau, alkohol dan dadah bahaya lain seperti ganja dan lain-lain. Malahan, kajian kini juga mengaitkan individu yang merokok dapat menaikkan risiko tersebut untuk menjadi murung. Meningkatkan cara-cara untuk mengatasi stress juga penting. kajian menunjukkan bahwa bersukan walaupun light exercise dapat mengurangkan risko mendapat kemurungan.

Pemakanan sihat dan seimbang juga boleh membantu

 

 Perlu ke ambil ubat?

IKLAN

 

Individu yang merasakan diri mereka mungkin mengalami kemurungan seharusanya mendapat bantuan. Ubatan mungkin diberikan pada awalan oleh kerana individu itu tidak sihat betul contonya ingin membunuh diri, ataupun mempunyai simptom serious lain contonya tidak mahu makan, kurang ingatan mereka jika mahukan ubatan. Bagi mereka yang ditentukan mengalami kemurungan peringkat sederhana dan teruk, ubatan perlu untuk membantu disamping rawatan psikososial yang lain. Tidak perlu risau oleh kerana ubatan2 ini selamat dan telah pun ditentukan berkesan.

Bagi doctor, luahan kepada rakan-rakan dan keluarga membantu ataupun tidak?

 

Ia adalah relevan. Kalau ahli keluarga sensitif dan ramah, mungkin boleh memberitahu dan meluahkan perasan. Setahu saya, lelaki memberitahu rakan2 mereka, cuma oleh kerana stigma tinggi maka biasanya mereka kurang bergaul isu ini kerana ia ada juga isu dengan ego seseorang.

Majoriti Lelaki Murung Sebab Duit Dan Perempuan

Biasanya lelaki akan berasa kurang selesa bercerita, apa nasihat doktor untuk lelaki yang mengalami gangguan kemurungan ini?

 

IKLAN

Datanglah berjumpa dengan kami, kami tidak mengigit. Kedua, semua luahan pesakit adalah dibawah akta dan ia adalah sulit. Kalau tak sanggup ataupun malu, gunakanlah perkhidmatan befrienders KL yang ada dan free. Dapatkan maklumat lebih mengenai isu yang dialami, contohnya saya ada menyediakan podcast http:/play.raku.my/mentalmalaysia yang dapat membantu lebih banyak maklumat yang kita ketahui akan diri dan simptom kita, lebih senang untuk kita berbincang

 

Boleh doktor kaitkan dengan perubatan Islam? Biasanya kalau seseorang meracau, perubatan Islam akan mengatakan ia disebabkan gangguan makhluk halus.

 

Uztaz Don pun mengatakan bahawa kemurungan itu sahih (it’s real) dan digalakkan mendapat rawatan dari pakar. Ini adalah cara ikhtiar. Saya rasa kita masih perlu mendalami isu tersebut sebelum kita mengatakan bahawa ia adalah isu keagamaan/perubtan islam

 

Berjumpa dengan Doktor merupakan langkah terakhir atau awal?

 

Sepatutnya terawal tetapi pada masa kini masih lagi terakhir. Ini adalah disebakan stigma!

Kalau lebih awal mungkin rawatan yang lebih ringan dapat diberikan tanpa perlunya kemasukan didalam wad contohnya rawatan awal dapt juga mengelakan isu yang tidak diingini seperti fikiran ataupun cubaan bunuh diri

 

Dr Amer Siddiq Amer Nordin,

Profesor Madya, Psikiatri Pakar Perunding dan Pakar Berhenti Merokok,
Unit Pengantarabangsaan, Fakulti Perubatan Universiti Malaya

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI