Stomach ache photo created by jcomp - www.freepik.com

Musim durian masih lagi berlangsung dengan cukup meriah. Boleh dikatakan merata-rata ceruk kita kita boleh temui penjual durian sama ada di gerai, kedai atau pun di pasaraya terkenal. Pesta raja buah sememangnya sentiasa dinantikan dengan penuh kegembiraan oleh peminatnya.

Namun buah durian seperti mana yang kita tahu merupakan di antara buah yang banyak sekali wujud pantang larangnya. Pantang larang di sini bermaksud ia perlu dimakan dengan peringatan dan tidak bercampur dengan beberapa jenis makanan atau minuman lain.

Sejauh mana kebenaran pantang tersebut? Mungkin ia bear atau tidak. Pernahkah anda dengar tentang akibat makan durian dan petai dalam masa sama boleh menyebabkan cirit-birit?

Adakah perkara ini benar atau hanya cakap kosong sesetengah orang sahaja?

MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari Dr Suri Roowi menerusi satu hantara di Facebook kendaliannya. Menerusi hantara tersebut beliau berkongsi tentang gabungan pengambilan bahan dalam kandungan durian dan petai memang boleh menyebabkan cirit-birit.

Ikuti penjelasan beliau di bawah:

IKLAN

————————————————————————-

Badan kita memerlukan makanan yang mengandungi komponen sulfur untuk melindungi sel daripada kerosakan yang boleh membawa kepada penyakit serius seperti kanser.
Walaubagaimanapun, menurut Dr Dan Brennan, pengambilan makanan bersulfur yang tinggi boleh menyebabkan masalah usus.

Makan Durian & Petai Dalam Masa Sama Boleh Cirit-Birit, Ikuti Penjelasan Doktor Ini!
Beans photo created by mrsiraphol – www.freepik.com

Memandangkan durian dan petai adalah 2 sumber yang tinggi kandungan sulfur, elakkan makan durian bersekali dengan petai pada kadar tinggi untuk mengelakkan masalah seperti cirit-birit dan penyakit radang usus.

Makan Durian & Petai Dalam Masa Sama Boleh Cirit-Birit, Ikuti Penjelasan Doktor Ini!
Durian fruit photo created by jcomp – www.freepik.com

MENINGKATKAN DENYUTAN JANTUNG

Pengambilan durian pada kadar tinggi juga boleh meningkatkan kadar denyutan jantung. Kajian yang dilakukan oleh UKM pada 2015 mendapati peningkatan ketara dalam kadar denyutan jantung diperhatikan pada kumpulan yang diberi 500g isi durian. Pengambilan durian yang sederhana tidak menjejaskan tekanan darah dan kadar denyutan jantung individu yang sihat.

IKLAN

Elakkan juga makan durian bersama paracetamol. Ini kerana ia mungkin boleh sebabkan kesan toksik. Ujian ke atas tikus mendapati kombinasi durian dan paracetamol boleh menyebabkan suhu badan turun mendadak.

Durian juga tidak boleh diambil bersama-sama minuman beralkohol. Kajian klinikal mendapati seorang wanita di India mati selepas makan durian bersama minuman beralkohol. Kombinasi alkohol dan durian boleh menyebabkan kembung perut. Memandangkan tapai juga mengandungi alkohol walaupun pada kadar yang rendah, pengambilan durian bersama tapai sebaiknya dielakkan.

Makan Durian & Petai Dalam Masa Sama Boleh Cirit-Birit, Ikuti Penjelasan Doktor Ini!

IKLAN

#DrSuriRoowi Ph.D KMN
Principal Scientist

—————————————————————-

Semoga perkongsian dari Dr Suri Roowi boleh memberikan manfaat kepada anda semua. Nikmatilah durian seadanya namun berpada-padalah bila makan tu ya.

Jangan kupa subscribe YouTube MASKULIN!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI