Ada dua jenis orang yang ada di dunia ini iaitu sama ada mereka suka kucing atau fobia kepada kucing. Okay jokes aside, kucing merupakan haiwan yang menjadi kesayangan ramai orang. Apatah lagi ia juga merupakan haiwan kesyangan Nabi kita tercinta.

Malah bagi ramai orang kucing kini dianggap sebagai salah satu daripada anggota keluarga mereka. Lihat sahajalah karenah pencinta dan pemilik menggayakan kucing mereka dengan pelbagai kostum dan kelengkapan yang kadangkala lebih mahal daripada pakaian sendiri.

Manja Tapi Bahaya, Hati-Hati Dengan Cakaran Kucing Kerana Risiko Cat Scratch Fever

Namun membela haiwan sebagai binatang peliharaan juga mempunyai beberapa risiko kesihatan yang harus anda titik beratkan. Selain masalah alahan terdapat beberapa jenis penyakit yang jika anda tak kenal pasti secara awal boleh mendatangkan masalah kesihatan.

Antara penyakit berkait dengan kucing yang kini sering diperkatakan ialah cat scratch fever. Public Health Malaysia menerusi Facebook mereka telah melakukan perkongsian menarik terhadap penyakit ini.

Menerusi psoting tersebut mereka menyatakan bahawa kucing merupakan pembawa sejenis bakteria dikenali sebagai Bartonella Henselae. Malah kajian menunjukkan kira-kira 40 peratus kucing pernah dijangkiti bakteria ini.

BACA: Rahsia Kucing Hilangkan Diri Apabila Ajalnya Dekat, Sebab Risau Tuannya Sedih?

IKLAN

JANGKITAN MENERUSI CAKARAN & AIR LIUR

Manja Tapi Bahaya, Hati-Hati Dengan Cakaran Kucing Kerana Risiko Cat Scratch Fever

Apabila kucing menjilat luka atau mencakar anda, air liur kucing yang dicemari dengan bakteria ini boleh masuk ke tubuh anda lalu menyebabkan sejenis penyakit yang dikenali sebagai Cat Scratch Fever.

Dalam tempoh 3 hari -14 hari, luka akan kelihatan merah, bengkak dan panas. Ia mungkin bernanah dan menyakitkan.

SIMPTOM & KESAN UTAMA

Kelenjar di kawasan luka akan membengkak dan anda mungkin ada demam sehingga mengigil, merasa lemah, hilang selera makan dan sakit kepala.

IKLAN

Dalam kes yang lebih serius (jarang berlaku), jangkitan ini boleh mengakibatkan jangkitan organ lain seperti mata, otak dan jantung.

Manja Tapi Bahaya, Hati-Hati Dengan Cakaran Kucing Kerana Risiko Cat Scratch Fever
Kesan yang berlaku terhadap kanak-kanak jika tidak dirawat.

Kanak kanak dan golongan yang mempunyai imuniti tubuh yang rendah adalah golongan berisiko tinggi.

BASUH DENGAN SEGERA

Di US, setiap tahun 15 ribu individu di jangkiti dengan penyakit ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang luka , elakkan dari di jilat kucing.

IKLAN

Jika anda di cakar kucing pastikan luka di basuh segera dengan air sabun. Dapatkan pemeriksaan segera jika luka melarat.

Manja Tapi Bahaya, Hati-Hati Dengan Cakaran Kucing Kerana Risiko Cat Scratch Fever


 

Kepada anda yang mempunyai kucing atau sering bermanja dengan haiwan tersebut silalah ambil perhatian. Anda harus ingat bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada merawat.

Teringat karakter Nick Fury yang menjadi buta sebelah mata akibat dicakar kucing Captain Marvel, Goose. Walaupun secara teknikalnya dalam filem itu Goose merupakan monster alien dikenali sebagai Flerken.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI