Bermula semalam, negara kita sudah memasuki fasa baharu untuk berdepan wabak Covid-19 iaitu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Dan bermulanya fasa ini rakyat Malaysia kini sudah dibenarkan untuk melakukan perjalanan rentas negeri.

Selepas hampir tiga bulan tidak dapat melakukannya pasti ramai di antara anda ingin melakukan perjalanan rentas negeri terutamanya selepas tidak dapat pulang beraya baru-baru ini.

Jumlah kenderaan juga dijangka akan meningkat secara mendadak di semua lebuh raya utama seluruh negara. Dalam pada masa yang sama jumlah kemalangan juga dijangka akan meningkat apabila jumlah kenderaan semakin banyak di atas jalan raya.

Menurut Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), mereka meramalkan peningkatan jumlah kemalangan jalan raya apabila aktiviti merentas negeri dibenarkan secara menyeluruh tanpa sekatan susulan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula semalam.

Mengantuk Antara Musuh Utama Memandu Jarak Jauh, Ini Cara Untuk Mengelaknya

IKLAN

Di natara penyumbang utama berlakunya kemalangan ialah apabila pemandu tertidur atau alami microsleep. MASKULIN ingin kongsi beberapa tip bagaimana untuk hilangkan rasa mengantuk semasa memandu dalam perjalanan jauh.

1. Rancang perjalanan anda

Pilih waktu yg sedikit sejuk seperti selepas subuh. Suasana pagi yang sejuk dan daun menghijau disepanjang perjalanan baik untuk kesegaran mata. Matahari yang terik menyebabkan mata menjadi letih dan menjadikan kita lebih cepat mengantuk.

2. Rehat secukupnya sebelum memandu

Jangan terburu-buru untuk pulang ke kampung. Ambil cuti lebih awal untuk merehatkan diri sebelum memulakan perjalanan agar badan terasa segar.

IKLAN

3. Mengambil minuman isotonik atau kafein

Jika anda memandu pada waktu malam bolehlah minum kopi atau air yang mengandungi kafein. Air isotonic juga baik kerana ia mampu mengembalikan electrolyte dalam badan. Kafein pula akan membantu menghilangkan rasa mengantuk. Namun begitu, kedua-dua minuman ini tidak bagus untuk diamalkan selalu.

Mengantuk Antara Musuh Utama Memandu Jarak Jauh, Ini Cara Untuk Mengelaknya

4. Ajak teman bersembang

Dengan bersembang menjadikan otak kita sentiasa aktif. Otak yang pasif mengundang rasa mengantuk. Sekiranya tiada teman untuk bersembang, buka radio dan anda dibenarkan menyumbangkan mana-mana lagu tanpa segan silu.

IKLAN

5. Makan pisang dan kurma

PISANG dan KURMA? Pisang merupakan makanan yang tinggi kandungan potassium di mana ia mampu memberi tenaga dan kurma seperti yang kita sedia maklum, ia merupan sumber tenaga segera yang sangat bagus untuk tubuh kita. Sekiranya bertolak selepas subuh, elok benar mengambil pisang dan kurma semasa sahur.

6. Lakukan Sebarang Pergerakan Atau Aktiviti

Anda boleh cubit pipi, peha, pinggang anda jika mengantuk. Anda juga boleh melakukan tapping atas ubun-ubun antara aktiviti yang mampu menyegarkan kembali. Selain itu, pernah juga saya dengar aktiviti KOREK HIDUNG mampu menghilangkan rasa mengantuk.So, jika Nampak orang memandu sambil korek hidung, positif sahaja ye. Tapi jangan lakukan di siang hari semasa ramadhan pula.

7. Basuh Muka Dengan Air Sejuk

Sediakan sebotol air sejuk untuk dijadikan sebagai penyegar untuk cuci muka. Seperti yang biasa saya lakukan, sebotol air mineral dibekukan menjadi peneman. Sekiranya mengantuk, genggam botol ais dapat membangunkan saraf-saraf. Kalau mengantuk juga, basuh muka dengan air sejuk. Bagi yang beragama Islam, berwuduk antara tips terbaik.

Nak balik kampung mestilah anda ingin tampil bergaya, bukan? Serlahkan identiti kacak anda dengan pelbagai produk menarik dengan tawaran diskaun hebat di SINI!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI