Penularan wabak Covid-19 kini bukan sahaja memberi kesan kepada mereka yang dijangkiti. Seluruh warga Malaysia kini hidup dalam kebimbangan terutama sekali bila terpaksa keluar untuk urusan penting.

Dan kebimbangan ini boleh bertukar menjadi stres. Selain kerisauan bila berada di luar, berada di dalam rumah dalam tempoh masa yang lama juga boleh memberikan kesan kepada psikologi manusia.

Apatah lagi jika berada di dalam rumah yang mempunyai saiz dan ruang yang kecil. Ia lalu bertukar menjadi stres dan sekaligus memberikan kesan terhadap kesihatan fizikal dan mental.

IKLAN

Terdapat beberapa simptom stres yang boleh berlaku sepanjang penularan wabak. Antaranya:

  • ketakutan luar biasa terhadap keselamatan diri sendiri dan orang tersayang
  • Perubahan ketara terhadap pola tabiat tidur dan makan
  • Bagi pesakit kronik masalah kesihatan mereka bertambah merosot mendadak
  • Peningkatan penggunaan tembakau, alkohol atau dadah

Mengawal Stres Bila Lama Di Rumah Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan #JomDudukRumah

IKLAN

Bagi mengelakkan anda berdepan dengan stres yang berlaku sepanjang tempoh berada di dalam rumah pada ketika ini ialah dengan melakukan beberapa perkara berikut:

IKLAN
  • Jauhi seketika diri anda dengan dunia digital. Ketepikan laman media sosial, mendengar atau membaca berita. Mengambil tahu secara bersungguh-sungguh terhadap wabak setiap masa boleh menyebabkan stres.
  • Tenangkan diri anda. Bagi umat Islam, jika ada masa terluang perbanyakkan solat sunat dan membaca Al-Quran. Jaga pemakanan dan lakukan senaman walaupun dalam rumah.
  • Jangan biarkan diri anda tidak melakukan apa-apa. Isi masa dengan melakukan sesuatu yang anda suka.
  • Jika tinggal bersendirian berhubunglah dengan kerap bersama ahli keluarga dan rakan-rakan. Perbualan ringkas boleh menurunkan tahap stres.

Semoga perkongsian dari MASKULIN ini dapat memberikan sedikit ketenangan buat anda yang berdepan dengan stres. Bersabarlah dan ketahuilah bahawa kita mengahadapi krisis Covid-19 ini bersama-sama.

#JomDudukRumah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI