Sarang lebah adalah hasil daripada lebah madu yang hidup dalam sarang mereka. Ia menghasilkan kompleks sel berbentuk heksagonal daripada lilin lebah. Di dalam struktur ini adalah penyimpanan madu mentah dan debunga.

Tambahan pula, komponen tambahan yang sering anda dapati di dalam sarang lebah adalah propolis atau lem lebah, yang digunakan lebah untuk membaiki kawasan yang rosak.

Lilin yang membentuk sarang lebah mengandungi asid lemak rantaian yang sangat panjang, bersama dengan ester rantaian panjang (alkohol).

Merawat Alergi & Periodontitis, 7 Khasiat Madu Buat LelakiMadu yang disimpan di dalam sarang lebah adalah madu yang paling tulen dan lilin yang dihasilkan daripada madu mempunyai nilai pemakanan dan manfaat kesihatan.

1. Melindungi hati

Alkohol yang terdapat dalam sarang lebah mempunyai kesan antioksidan yang membantu melindungi hati anda. Untuk mengujinya, penyelidik menjalankan kajian menggunakan campuran alkohol lebah untuk menilai keselamatan dan keberkesanan pada orang yang mempunyai hati berlemak. Peserta mengambil penyediaan alkohol lebah selama 24 minggu dan pada akhir kajian, penyelidik mendapati bahawa ia membantu menormalkan fungsi hati dan memperbaiki simptom hati berlemak. Kajian berkenaan diterbitkan dalam jurnal Perubatan Dalaman Korea pada Julai 2013.

IKLAN

2. Manfaat metabolisme glukosa

Glukosa sangat penting untuk kesihatan anda seperti tubuh, terutamanya otak anda bergantung kepada tenaga. Alkohol lilin yang terdapat dalam sarang lebah menggalakkan metabolisme glukosa yang sihat. Dalam kajian hati berlemak, alkohol lilin dalam sarang lebah mengurangkan dengan ketara paras insulin dan penanda untuk ketahanan insulin pada peserta. Rintangan insulin boleh menyebabkan diabetes jenis-2 dan masalah lain.

3. Merawat periodontitis

Manfaat pertama yang berkaitan dengan memakan sarang lebah adalah berasal daripada penggunaannya dalam rawatan periodontitis atau penyakit gusi. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik India, sifat anti-radang dan antioksidannya membantu mencegah hakisan tisu periodontal.

IKLAN

Merawat Alergi & Periodontitis, 7 Khasiat Madu Buat Lelaki
4. Merawat bronkitis

Makan sarang lebah juga bermanfaat untuk merawat bronkitis kronik dan akut. Menurut kajian Paten AS, ester daripada lebah dan propolis membantu mengurangkan keradangan bronkial.

5. Merawat alergi

Satu lagi manfaat penting memakan sarang lebah adalah berkaitan dengan rawatan alergi. Para saintis Turki mengaitkan penggunaan propolis yang terdapat dalam sarang lebah mempunyai kesan terhadap anti-alergi pada histologi hidung dan simptom rhinitis alahan dalam ujiannya.

IKLAN

6. Merawat diarrhea

Pengambilan sarang lebah juga boleh membantu merawat masalah diarrhea atau cirit-birit. Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh saintis Arab Saudi, Probiotik semulajadi, probiotik dan zinc wujud dalam madu mentah dan komponennya berkesan untuk memerangi bakteria yang paling sering dikaitkan dengan cirit-birit.

7. Menggalakkan tidur yang lebih baik

Walaupun ia mungkin mengejutkan, menurut Dr. Ron Fessenden, madu mentah yang dihasilkan dalam sarang lebah membantu menggalakkan tidur yang lebih baik. Kajiannya menunjukkan bahawa madu mentah, yang boleh diakses dengan memakan sarang lebah, meningkatkan tidur kerana ia adalah keseimbangan gula yang tepat untuk hati anda. Ini kerana ia membantu menghasilkan hormon yang diperlukan untuk mencapai tidur yang lebih baik.

OLEH : FARAH AZIZ

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI