Faktor yang menyebabkan seseorang itu boleh mengigau sewaktu tidur malam adalah kerana stres, depresi, tidak cukup tidur, mengantuk yang berlebihan atau pun demam pada waktu siang.

Selain itu, mengigau juga boleh terjadi kerana wujudnya faktor-faktor fizik dan psikologi yang lain. Mengigau bukan hanya bercakap dalam tidur malah ada juga yang tanpa sedar, berjalan dalam tidur dan perkara ini dikaitkan dengan gangguan waktu tidur.

Kalau Tak Nak Tidur Berjalan, Ini 5 Rawatan Nak Elak Tidur Mengigau

Dalam beberapa kes yang pernah direkodkan pengkaji psikologi, orang dewasa antara yang mudah mengigau dan ia dikaitkan dengan gangguan jiwa tanpa sedar. Golongan yang sering terdedah kepada masalah ini adalah berusia 25 tahun ke atas.

IKLAN

Faktor genetik juga yang menyebabkan seseorang itu boleh mengigau pada wakti tidur. Lebih-lebih lagi jika anda memiliki orang tua atau ahli keluarga lain yang mengalami masalah sama.

Adakah mengigau boleh dirawat?

IKLAN

Kalau Tak Nak Tidur Berjalan, Ini 5 Rawatan Nak Elak Tidur Mengigau

Mengigau tidaklah termasuk dalam kategori masalah kesihatan yang serius tetapi jika kerap mengalaminya, penting untuk anda berjumpa dengan pakar dan mendapatkan khidmat nasihat.

IKLAN

Bukannya apa, apabila mengigau kualiti tidur anda sebenarnya sudah terganggu sehingga anda berasa sangat penat atau sukar fokus untuk melakukan sesuatu kerja.

Kalau Tak Nak Tidur Berjalan, Ini 5 Rawatan Nak Elak Tidur Mengigau

Memang belum ada terapi khusus bagi merawat masalah mengigau ini tetapi jika anda yang mengalaminya, apa kata anda cuba tips ini :

  • Tidur di tempat tidur atau bilik yang berbeza
  • Pasang penyumbat telinga
  • Ubah gaya hidup yang tidak produktif
  • Elakkan makan makanan berat sebelum tidur
  • Buat jadual tidur secara konsisten setiap hari