Seberapa banyak mana sekali pun pendapatan bulanan anda jika tak dikawal cara berbelanja nescaya ia tak akan pernah cukup.

Lelaki terutamanya amat jarang mengesan perbelanjaan harian. Dengan amalan belanja selagi ada duit merupakan tabiat yang cukup biasa dilakukan ramai orang. Tapi tahulah anda setiap bulan anda mempunyai corak perbelanjaan yang berubah-ubah.

Sebagai contoh katakan pada bulan itu anda harus membayar insurans kereta dan menghidupkan cukai jalan kereta. Pastinya perbelanjaan akan sedikit berbeza berbanding bulan-bulan yang lain. Jadi peranan anda sebagai lelaki atau ketua keluarga haruslah memastikan perkara itu tak menjejaskan perbelanjaan.

Seorang pakar hartanah yang selalu berkongsi ideanya di Facebook iaitu Amir Syahir pernah membuat sebuah posting menarik tentang apps yang boleh membantu anda mengesan perbelanjaan harian atau bulanan.

Berikut merupakan 7 apps yang dikonsgikan oleh beliau.

1. My Tabung : BNM

Yang ni bagi gua senang dan mudah nak faham. Senang pun senang. Yang tak senang bila kau malas nak update perbelanjaan kau.

IKLAN

2. Money Manager Expense & Budget

Ini antara aplikasi digemari dunia. Kau boleh cuba. Senang juga nak guna. Kau godek-godek dulu.

BACA: 10 Tip Jimat Belanja Kahwin, Barulah Kehidupan Lepas Kahwin Lebih Steady

3. Spending Tracker

IKLAN

Kau boleh install aplikasi ni. Kalau kena dengan jiwa kau boleh la terus guna.

4. Wally+

Jika kau minat Wali Band kau boleh install apps ni. Eh. Takde kena mengena. Menarik juga ni. Kau boleh cuba install. Kalau tak sedap kau uninstall la balik. Asalkan kau minat guna dah la.

IKLAN

5. My Finances

Jika kau tengah hadapi pertunangan, kau wajib belajar uruskan kewangan dengan lebih bijak. Banyak kategori boleh guna. Aplikasi ini siap ada pie chart lagi.

6. Google Keep

Google Keep untuk kau senaraikan barang yang hendak kau beli. Tulis bajet kat situ pun bagus juga. Tulis kau beli harga berapa. Jadi kau tahu tiap bulan kau dah belanja berapa dah.

7. WhatsApp

Guna aplikasi ni paling mudah. Buat group WhatsApp kau dengan pasangan kau. Belanja terus boleh taip. Kau tak akan lupa dah. Jadi, kau dapat tau perbelanjaan pasangan kau juga. Kau tulis je berapa belanja lepastu kira lepas sebulan.

Berikut merupakan posting asal beliau di Facebook;