Foto: Soya Cincau

Pameran fotografi hidupan liar merupakan stu hasil seni yang cukup sukar untuk dihasilkan. Namun, kita cukup bertuah kerana dapat menyaksikan pameran hebat yang dilacarkan oleh ahli biologi dan jurugambar Chien C. Lee.

Terbaru, beliau melancarkan pameran fotografi hidupan liar kedua di pusat beli-belah komuniti kreatif Malaysia, GMBB. Dikenali “Masters of Disguise”, ia mempamerkan gambar-gambar memukau yang memfokuskan pada seni teknik penyamaran alam semula jadi.

Pamerannya sebelum ini,”Borneo’s Tree of Life” yang memberi impak, dianggap sebagai satu kejayaan yang memberangsangkan, memikat hati dan minda ribuan pengunjung semasa paparannya di GMBB.

Pameran Fotografi Hidupan Liar ‘Master of Disguise’ Tampilkan Seni Teknik Penyamaran Semula Jadi

Lim Ying Xian, kurator GMBB, berkata, “Adalah satu penghormatan bagi GMBB untuk mempamerkan kerja Chien selama 15 tahun menemui spesies flora dan fauna yang baharu dan juga yang pupus melalui pameran “Borneo’s Tree of Life”.

Dan kami berbangga untuk sekali lagi menyokong karya bermakna jurugambar terkenal di peringkat antarabangsa ini yang telah bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk meningkatkan kesedaran tentang hutan hujan tropika kita dengan menanamkan rasa kagum dan penghargaan terhadap alam semula jadi.

IKLAN
Pameran Fotografi Hidupan Liar ‘Master of Disguise’ Tampilkan Seni Teknik Penyamaran Semula Jadi
Foto: Soya Cincau

“Masters of Disguise” ialah pameran solo kelima Chien dalam tempoh 5 tahun yang lalu dan kali ini ia merupakan pameran pertama memfokuskan secara khusus pada alam penyamaran yang menakjubkan. Ia akan memaparkan beberapa pertemuan Chien yang paling diingati menjelajah hutan hujan tropika merentasi empat benua sejak 25 tahun lalu – dengan banyak spesies berasal dari Malaysia, yang dijumpai di Sabah dan Sarawak.

PENGALAMAN INTERAKTIF

Pameran ini akan dipamerkan di Darkroom Gallery, GMBB mulai 2 Julai 2022 hingga 15 Januari 2023. Kemasukan adalah percuma dan pelawat dialu-alukan untuk walk-in atau membuat tempahan awal bagi lawatan berpandu percuma pada hujung minggu.”

Pengunjung “Masters of Disguise” akan disambut dengan pengalaman interaktif yang baharu dan mengasyikkan dengan lebih daripada 60 gambar yang mempamerkan seni teknik penyamaran alam semula jadi.

IKLAN
Pameran Fotografi Hidupan Liar ‘Master of Disguise’ Tampilkan Seni Teknik Penyamaran Semula Jadi
Foto: Soya Cincau

Karya-karya ini disertakan dengan kisah-kisah menarik di sebalik setiap foto, dengan bunyi dari hutan tropika yang dirakam oleh Chien sendiri beserta bauan kayu hutan oleh ahli komuniti GMBB iaitu minyak wangi OLFAC3 Perfumes dan ciri interaktif yang akan memberikan konteks lanjut mengenai pelbagai organisma yang menyamar.

Chien Lee telah bekerja di California sebagai pendidik alam sekitar sebelum berpindah ke Sarawak pada tahun 1996, dan setelah jatuh hati dengan hutan tropika Borneo, beliau telah menetap di Kuching sejak itu.

PENGHARGAAN ALAM SEMULA JADI

Terlibat sebagai jurugambar hidupan liar profesional sejak 2003, beliau kini mengembara ke seluruh Asia Tenggara untuk mendokumentasikan kepelbagaian biodiversiti yang menakjubkan dan terancam di rantau ini melalui imej dan menganggap fotografi sebagai cara terbaik untuk menyampaikan pemahaman dan penghargaan kepada alam semula jadi.

IKLAN
Pameran Fotografi Hidupan Liar ‘Master of Disguise’ Tampilkan Seni Teknik Penyamaran Semula Jadi
Foto: Soya Cincau

Pameran fotografi hidupan liar “Masters of Disguise” akan diadakan di GMBB yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur dan kini dibuka kepada orang ramai setiap hari dari jam 11 pagi hingga 6 petang. Kemasukan adalah percuma.

Aktiviti lain yang sedang berlangsung di pusat beli-belah kreatif itu termasuk festival buku kanak-kanak yang berlangsung selama sebulan yang dipanggil Stories + Art = Picture Book.

Terdapat juga beberapa pameran lain yang menampilkan kolektif seni, pameran seni solo, wayang kulit dan juga mengenai seni dan budaya orang asli. Tidak lupa juga kepada kelas rollerblading mingguan, kelas seni biasa dan kelas gendang Cina.

Untuk maklumat lanjut tentang GMBB dan pameran “Masters of Disguise” atau maklumat terbaru tentang kami, sila ikuti kami di Facebook di www.facebook.com/gmbbkl/ atau Instagram di www.instagram.com/gmbb.kl/.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI