Saban tahun setiap kali bertukarnya kalendar tahun baharu pastinya ramai yang tidak sabar menantikan kemunculan telefon pintar flagship daripada jenama asal Korea Selatan, Samsung.

Siri yang sudah tidak asing lagi di kalangan penggemar telefon pintar, Galaxy kini kembali dengan edisi terbarunya, S22. Samsung Galaxy S22 kali ini hadir dalam tiga varian yang hebat iaitu S22, S22+ dan juga S22+.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

MASKULIN cukup bertuah kerana dapat menyaksikan sendiri salah satu variannya lebih awal iaitu Galaxy S22+. Jadi untuk pandang pertama apakah yang menarik perhatian kami terhadap peranti yang cukup dinantikan ramai ini?

Pertama sekali tentang pakej kotak yang hadir untuk Galaxy S22+. Sama seperti siri yang lalu ia masih mengekalkan saiz kotak yang kecil dan nipis. Malah ia juga tidak dihadirkan dengan palam pengecas atau juga sebarang fon telinga.

REKAAN LEBIH RATA

Di antara perkara paling menyeronokkan apabila mendapat peranti baharu ialah melakukan proses ‘unboxing’. Apatah lagi dengan peranti hebat seperti Galaxy S22+.

Kotaknya tidak tersalut sebarang plastik. Ia hanya dilekatkan dengan pelekat jaminan pakej. Di dalam kotak GaLaxy S22+ hadir bersama USB-Type C, manual pengguna dan waranti dan juga SIM card ejector tool.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

Memegang telefon ini buat pertama kali terasa sensasi yang lebih kemas dan mantap. Perasaan ini mungkin datang dari bentuk belakangnya yang lebih flat berbeza dengan siri sebelum ini. Malah secara keseluruhannya ‘frame’ juga lebih rata.

IKLAN

Apabila memegangnya tidak dapat lari dari berasa kagum dengan kualiti pembuatannya yang cukup kemas. Walaupun ia agak nipis dan rangan namun memegangnya sahaja sudah tahu bahawa ia adalah sebuah peranti premium.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

Slot dual sim terletak di bawah bersebelahan dengan slot pengecas USB Type C dan juga pembesar suara. Bekas SIM Galaxy S22+ boleh memuatkan dua SIM manakala butang ‘power’ pada bahagian sisi kanan. Turut di bahagian sama ialah butang ‘volume’.

Pada bahagian belakang pula terserlah tiga lensa kamera yang diletakkan di dalam modul metalik di sebelah kiri telefon.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

IKLAN

Untuk seleksi warna Galaxy S22+ terdapat empat varian pilihan iaitu Phantom Balck, Phantom White, Green dan juga Pink Gold. Setiap satu warnanya membawa personaliti berbeza. Namun bagi MASKULIN, warna Phantom Black jelas lebih sofistikated dan menyerlah untuk identiti misteri.

SAIZ

Salah satu perkara yang cukup MASKULIN gemari pada Galaxy S22+ ialah bentuk saiznya. Galaxy S22+ hadir dengan saiz yang tidak terlalu kecil dan tidak terlalu besar. Sesuai buat anda yang suka menggunakan peranti pintar untuk kegunaan sosial media dan juga gaming.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

Dengan dimensi saiz 157.4 x 75.8 x 7.7 mm ia cukup selesa digunakan sebelah tangan sahaja. Hadir dengan berat 195 gram ia tidaklah terlalu berat dibandingkan dengan beberapa telefon pintar jenama lain pada kelas sama.

Dari segi paparan skrin juga Galaxy S22+ tidak kalah dengan 6.6 inci FHD+ dengan kadar adaptive refresh. Buat mereka yang lasak juga tidak perlu risau kerana Galaxy S22+ dilindungi Corning Gorilla Glass Victus+.

IKLAN

KEHEBATAN DALAMAN

Galaxy S22+ dijana oleh pemproses chipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Ia juga dilengkapi dengan 8GB RAM dengan pilihan storan dalam 128GB dan 256GB. Namun untuk siri ini tidak disertakan dengan microSD slot. Dari segi bateri pula ia hadir dengan 3,700 mAh, saiz bateri yang agak baik untuk kelasnya.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

Manakala dari segi kamera pula ia dilengkapi tiga kamera utama di belakang dengan kamera utama 50MP, ultrawide 12MP dan telephoto 10MP. Kamera selfie atau hadapan pula dengan 10MP.

Pandang Pertama Samsung Galaxy S22+, Legasi Praktikal Premium Berterusan

Samsung Galalaxy S22+ kini telah mula dipasarkan di pasaran dengan tawaran yang cukup menarik boleh anda dapati menerusi laman sesawang rasminya, https://www.samsung.com/my/smartphones/galaxy-s22/buy/.

Nantikan review kami yang lebih mendalam tentang peranti hebat Galaxy S22+ tidak lama lagi!

https://www.youtube.com/watch?v=XtUE98WdKys&t=588s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI